Gradsko pozorište Podgorica – U novu sezonu sa novim izazovima

 

 

Gradsko pozorište u novu sezonu kreće nakon odlične septembarske uvertire u sklopu koje je predstava „Prodavnica igračaka“ Jaroslava Antonjuka, osvojila tri nagrade na dva važna festivala – XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i VII Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici. 

Uz već provjerene naslove sa sve tri scene – Lutkarske, Dramske za djecu i Večernje, oktobar u Gradskom pozorištu obilježiće i nekoliko festivalskih pohoda, zatim podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića, a počinje i rad na novom projektu „Srećan put i mirno more (Ivova odiseja)“, koji će po tekstu Jelene Milošević režirati Zoran Rakočević. 

Nova sezona počinje u srijedu 3. oktobra 2018. godine, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” predstavom „Čarobnjak iz Oza” (5+) u režiji Jagoša Markovića. Ovo izvođenje već je rasprodato. Sljedećeg dana, u 11 sati, na istom mjestu, u okviru obilježavanja Dječje nedjelje 2018. ansambl Gradskog pozorišta će izvesti lutkarski komad „Prodavnica igračaka” (6+) Jaroslava Antonjuka, a već 7. oktobra ova predstava učestvovaće na XVII Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

Početak sezone na Večernjoj sceni obilježiće 12. oktobra, u 20 sati, u sali Dodest izvođenje hit predstave „Slasti slave” u režiji Stefana Sablića. Nakon toga, 14. oktobra u istom terminu, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ uslijediće podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima” Dina Mustafića, koju je ljetos Gradsko pozorište uradilo u koprodukciji sa festivalom Barski ljetopis. Predstava će biti reprizirana 15. oktobra na istom mjestu, u isto vrijeme.

Podsjetimo, „O miševima i ljudima“ govori o posljedicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog vijeka i u tom smislu odlično korespondira sa današnjim vremenom. Osim teme socijalne pravde, ovo je i priča o prijateljstvu, snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni. Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber. Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, scenografiju je uradila Smiljka Šeparović-Radonjić, kostime Lina Leković, dok je autorka muzike Tamara Obrovac.

Srijeda, 17. oktobar, rezervisana je za još jedan projekat sa Večernje scene – „Pepeljugino maslo” koji je po tekstu Tena Štivičić režirala Alisa Stojanović. Predstava će biti igrana u 20 sati u sali Dodest. Sljedećeg dana (18. oktobar), ansambl Gradskog pozorišta, takođe od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” igraće autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“.

Višestruko nagrađivana predstava sa lutkarske scene „Bajka o ribaru i ribici” (6+), Evgenija Ibragimova 24. oktobra odmjeriće snage na III Internacionalnom festivalu lutkarskih pozorišta „DniproPuppetFest-2018” u Dnjepru (Ukrajina).

Posljednji vikend u oktobru, tradicionalno, rezervisan je za najmlađu publiku. U subotu 27. oktobra, tačno u podne, u sali Dodest biće izvedena predstava „Kod Nojeve barke u osam“ (5+) u režiji Roberta Waltla, dok će sljedećeg dana na istom mjestu biti igran lutkarski komad „Ružno pače” (6+) Jaroslava Antonjuka.

Bogat oktobarski repertoar Gradsko pozorište završiće gostovanjem predstave „O miševima i ljudima“ pred hercegnovskom publikom. Predstava će biti igrana 31. oktobra u 20 sati u dvorani „Park”.

Ulaznice za predstave sa oktobarskog repertoara su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA

 

O repertoaru i novostima iz Gradskog pozorišta možete se informisati na zvaničnom sajtu www.pgpozoriste.me, a na facebook stranici https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica  možete ostaviti vašu mail adresu kako biste bili blagovremeno obaviješteni o svim dešavanjima u Gradskom pozorištu.