Gradsko pozorište – Predstava „Ivo Vizin – kapetan od snova“Predstava „Ivo Vizin – kapetan od snova“ (12+), sa Dramske scene za đecu Gradskog pozorišta, biće izvedena u neđelju 20. januara 2019. godine, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.  Prema tekstu Jelene Lele Milošević predstavu je režirao Zoran Rakočević.

 „Ivo Vizin – kapetan od snova“ govori o najpoznatijem kapetanu iz Boke i prvom Slovenu koji je oplovio svijet. To je i topla priča o ljubavi, odrastanju, napuštanju i, na kraju, o pobjedi dobra nad zlom. Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Pavle Popović i Pavle Ilić.

Lik mladog Iva Vizina uvjerljivo je oživio Vule Marković.

-Uvijek sam zavidio ljudima koji su od malih nogu znali šta će da budu i koja je njihova misija na zemlji. Ako na to dodamo mladalačku neustrašivost, odlučnost i maštariju dobijamo lik i djelo Iva Vizina. Igrati dvanaestogodišnjeg klinca koji je preko noći morao da odraste i preuzme ulogu oca koji zarađuje za egzistenciju svoje porodice, brine o bolesnoj sestri i pritom ne prestaje da se bori za svoj san natjeralo me je da se zapitam ko sam i za šta se borim sa svojih 29 godine. Njegovi problemi i vrline ravni su heroizmu antičkih junaka. Cipele ovog dječaka iziskivale su moj uspavani dječački žar zajedno sa ljudskošću i osjećajnošću koja mi ponekad promakne. Ako sam iz ovog procesa izašao kao malo bolji brat i sin, a ako se to sjutra desi i nekom klincu koji bude gledao predstavu, uradili smo dobar posao – poručio je Marković.

Ulogu Vizinove mlađe sestre Anđele posvećeno je iznijelaJelena Simić.

Brat joj je uzor. U njenim očima Ivo sve zna o svijetu i sve može. To se nikad ne dovodi u pitanje. Svakog dana jedrenjakom iz mašte njih dvoje prelaze okeane i upoznaju svijet. Njena čista dječja vjera Ivu daje nezamislivu snagu i motiv da prevaziđe velike prepreke koje mu život donosi, a to su prepreke veće od okeana. Ljubav između brata i sestre u našoj predstavi je oklop koji čuva u najzahtjevnijim bitkama. Njihova sudbina zapita nas šta smo sve u stanju da ostvarimo u ime onih koji su nas najviše voljeli, a kojih više nema – kazala je Simić.

Goran Slavić šarmantno je otjelotvorio Ivovog najboljeg druga Federika.

-On je odan, brižan, privržen. Sve bi uradio za druga… Ali je i smušen, zaljubljen, blesav. Voli avanturu i sanja da bude kapetan – opisao je Slavić svoj lik iz predstave.

Pavle Popović upečaljivo je donio lik Ivovog brata od strica.

Predstava je rađena sa puno ljubavi i potpunom posvećenošću materijalu koji smo dobili i pozorištu u kojem radimo. Moja uloga je Špiro Vizin, brat od strica Iva Vizina. On je ljubomoran na Iva i pošto je imućniji od njega, zbog zavidnosti ga sputava i omalovažava  na svaki mogući način. Naravno, radi to samo iz djetinje pakosti. Ipak, razlog tome je odrastanje bez oca, pa kako se razvija predstava tako i moj lik emotivno puca i naravno pokazuje onu lijepu emotivnu stranu, ali i veliku povrijeđenost koja proizilazi iz nedostatka očinske figure, što je jedini razlog za njegovo loše ponašanje – pojasnio je Popović.

U autorskom timu, pored reditelja, su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenografkinja Smiljka Šeparović-Radonjić, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Nemanja Bečanović i koreografkinja Slavka Nelević. Dizajn svjetla potpisuju Zoran Rakočević i Slavka Nelević.

Gradsko pozorište ovu predstavu uradilo je u koprodukciji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Kulturnim centrom „Nikola Đurković” iz Kotora. Riječ je o pobjedničkom komadu trećeg Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji realizuje ASSITEJ centar Crna Gora.