Gudački kvartet Beogradske filharmonije oduševio podgoričku publiku

 

Moderna galerija Podgorica

 
 

Početak zimske muzičke sezone u Podgorici obilježio je koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, a u okviru ciklusa „Kamerna muzika“ koji već više godina realizuje KIC „Budo Tomović“.

 

Gudacki kvartet Beogradske filharmonije 1

 

Na svom prvom gostovanju u Crnoj Gori, 26. januara 2016. u Modernoj galeriji Podgorice, predstavili su visoki izvođački nivo, interpretirajući tri remek-djela kamerne muzike, različitih epoha i umjetničkih rukopisa: Počasnica Stevanu Mokranjcu, opus 132b, za gudački kvartet poznatog savremenog srpskog kompozitora Dejana Despića; Gudački kvartet KV 421 d-moll Volfganga Amadeusa Mocarta i jedini gudački kvartet Morisa Ravela (F-dur), rano djelo francuskog majstora impresionizma, nastalo početkom dvadesetog vijeka.

Uigrana interpretacija Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije je odisala, od početka do kraja koncerta, energičnim i temperamentim izrazom, upotpunjena toplom lirikom i senzibilnošću za različite stilske karakteristike muzičkih djela. U težnji za bogatstvom zvuka, Gudački kvartet Beogradske filharmonije pružio je nove boje, uspješno savladavši brojne virtuozne elemente, različite tehnike i velike dinamičke oscilacije.

Vidno dirnuta muzikom i emocijom koncerta, publika je dugim i srdačnim aplauzom nagradila izvođače i više puta ih vraćala na scenu. Koncert je pratilo preko 150 posjetilaca, uglavnom muzičari i ljubitelji klasične muzike.
Umjesto bisa, publici se obratio violončelista kvarteta Aleksandar Latković, koji se zahvalio na toplom prijemu, i podsjetio publiku da sa svojim kolegama vodi šestodnevnu Zimsku radionicu gudačkog kvarteta u Podgorici, u okviru edukativnog dijela njihovog premijernog gostovanja u Crnoj Gori, i pozvao publiku da dođe na završni koncert mladih polaznika u subotu, 30. januara u sali DODEST, od 19 sati.

 

Gudacki kvartet Beogradske filharmonije 2

 

Podśećamo Gudački kvartet Beogradske filharmonije je osnovan u okviru matičnog orkestra 2011. godine. Kontinuiranim i zapaženim umjetničkim djelovanjem, ugledni članovi kvarteta: Jelena Dragnić, I violina, Vladan Lončar, II violina, Boris Brezovac, viola i Aleksandar Latković, violončelo, uspješno su predstavili svoju državu na raznim internacionalnim festivalima i koncertima među kojima su: koncerti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u okviru prestižnog festivala Abu Dabi Klasiks (Abu Dhabi Classics); otvaranje koncertne sezone „Kamerna muzika u pustinji“ u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva; prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu, kao i koncerte u Parizu, Beču itd.