Herceg Novi – Fešta “Primavera”

 

 

 

Udruženje Ruke u sklopu fešte PRIMAVERA organizuje u subotu, 13. maja, izlet sa upoznavanjem, sakupljanjem i degustacijom samoniklog bilja Orjena. Događaj će biće realizovan u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena i Planinarskim klubom „Subra“. Agencija se uvijek rado odaziva pozivima civilnog sektora za sve akcije i događaje koje afirmišu Orjen, odnosno hercegnovsko zaleđe. U ovom slučaju u toliko prije jer je plansko i ograničeno branje pojedinih vrsta, aktivnost koja je prihvatljiva i za zaštićene površine, a njihovo sakupljanje treba biti jedan od vidova turističke ponude pri posjetama Orjenu. Takođe, važni su i domaći proizvodi dobijeni njihovom preradom, koji mogu u značajnoj mjeri obogatiti lokalnu gastro ponudu.

Predviđen je obilazak prevoja Malo Vratlo i Kamenske ravni, đe će se vršiti sakupljanje raznih vrsta samoniklog jestivog bilja, koje će moći da se odmah isproba, pripremljeno u više vrsta jela, na zajedničkoj trpezi u planinarskom domu „Za Vratlom“ (1160 m).

 

 

Dan kasnije, 14-og maja, udruženje Ruke organizuje feštu Primavera i u samom Herceg Novom, te poziva i na ovo gastro-druženje. Fešta Primavera je, podsjećaju organizatori, zamišljena kao mali proljećni festival koji u gastronomski fokus stavlja samoniklo bilje našeg podneblja jestivo, začinsko i ljekovito (žućenica, šparoga, rukola, mažurana, ruzmarin, žalfija, metvica i druge biljke) u saradnji sa organizacijama, restoranima, gastro profesionalacima i amaterima.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − three =