Herceg Novi – Izložba “Lanterne Boke” Samira Čolpe

 

 

U okviru manifestacije “Noć muzeja”, u subotu, 20. maja 2017. godine, u 21,30h, u muzeju Mirko Komnenović biće otvorena izložba “Lanterne Boke” Samira Čolpe. 

 

 

 

Samir Čolpa je rođen 08. aprila 1966. godine u Sarajevu.

Umjetničkim stvaralaštvom se bavi kroz svoje mnogobrojne životne aktivnosti, od menadžerstva do savjetodavnih nota poznatim i manje vidljivim umjetnicima iz zemlje i okruženja.

Svoju samozatajnost je prvi put “izložio” 11. jula 2012. na kolektivnoj izložbi „Šug Mediterana* u Matici crnogorskoj, Hcrceg Novi. U istom prostoru je nastavio „misiju razotkrivanja” konceptualne misli, pa su uslijedile projekcije i aktivnosti: Međunarodna izložba skulptura “Umjetnost na vjetru – Vjetroperci”, 23. septembar 2012., i međunarodna izložba Umjetnost knjige” 26. februar 2013, da bi se konačno „osvjetlio” u prvoj samostalnoj izložbi asemblaža Prosvjetljenje – možda ste i Vi ovo bacili”, 13. jul 2013.

U protekloj deceniji i kusur više, živi i radi u Herceg Novom, gdje se bavi angažovanom umjetnošču, skulpturom i restauracijom koju oživljava i oslikava. Umješnost u kuvarstvu takođe smješta na umjetnički nivo, koju samo odabrani imaju zadovoljstvo kušati. Oženjen je i ponosni otac četvoro djece.

 

 

Prof. dr Bojan Đorđević je o stvaralaštvu Samira Čolpe između ostalog napisao:

Današnjim ljudima može izgledati čudno – ali od srednjeg veka, romanike i gotike, preko renesansnog ideala jasnoće, svet umetnosti bio je obeležen traganjem za svetlošću. Ekspresivna umetnost manirizma, baroka i romantizma takođe je računala na čulo vida, ali je otišla dalje. Pojam svetlosti dopunila je njenom suprotnošću – tamom, videvši u tome simbolični antagonizam dobra i zla, uzvišenog i niskog, božanskog i đavolovog principa. Iz tog antagonizma nastala je i simbioza – senka. Od tada do današnjih dana čitavo naše poimanje sveta – ako umemo i hoćemo da gledamo – vezano je za neprestanu borbu tame i svetlosti, te za igru svetlosti i senke.

Samir Čolpa svojom umetnošću već godinama traga za svetlošću, za nјеnom suštinom, nalazeći joj put do oka posmatrača. Činio je to svojim instalacijama lampi od najrazličitijih predmeta, a čini to i sada, kada crepove – koji su ne samo simbolički, već i u pravom smislu reči materijalizovani označioci zatvorenosti, čvrstine, zbijenosti – pretvara u izvor večite igre svetla i senke. Otvaranjem „prozora” nа njima umetnik nastoji s jedne strane da oslobodi svetlost iz materije, ali i da je sputa, da bi istakao i nјеn značaj i nјеno delovanje na posmatrača. Otuda Samir Čolpa računa na nas, na naše oko, na našu recepciju i ostavlja nam slobodu da uživamo u onome umetnikovim okom i umom sagledano, ali i da u igri svetlosti i senke vidimo i ono što on možda nije…”

 

 

“… Zato ne gledajte predmete – uočite svetlo i senku, uočite suštinu. To je ono što uzbudljivu igru emocije i talenta Samira Čolpe uzdiže na rang umetničkog. Jer, umetnost je to – techne, veština- kreacija. U umetnosti Samira Čolpe nije bitno оnо objektivizovano, figuralno. Važna je svetlost – njeno odsustvo i njeno mukotrpno pomaljanje; njeno širenje i transcedencija na okolne predmete; i najzad, naše opažanje i poimanje svetlosti i senke. I zato su otvori Samira Čolpe zapravo oči – prozori umetnikove duše. Zahvaljujući svetlosti koja nam se iz tih prozora predaje, sagledajmo, gledajući ove uzbudljive radove, i svoju dušu”.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + one =