Herceg Novi – Izložba skulptura Miodraga Šćepanovića

 

 

U četvrtak, 04.05.2017.godine u Galeriji „Josip Bepo Benković“ svojim radovima će se hercegnovskoj publici predstaviti poznati vajar iz Kolašina Miodrag Šćepanović. Šćepanović je vajarstvo završio na FLU u Beogradu u klasi prof. Miše Popovića 1983 godine. Član je ULUCG od 1990 godine i „Jesenjeg salona“ u Parizu od 2008 godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada među kojima posebnu pažnju zaslužuju: Prva nagrada „Pol Belmondo“ za skulpturu na jesenjem salonu u Parizu 2006 godine, nagrada „Mišel Dimon“ za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika u Parizu 2012 godine kao i bronzana medalja na Salonu francuskih umjetnika, Grand pale u Parizu 2014 godine.

O stvaralaštvu Miodraga Šćepanovića poznati slikar i skulptor Dimitrije Popović povodom posljednje Šćepanovićeve izložbe u Muzeju „Mimara“ u Zagrebu kaže: “Šćepanović vidi i doživljava prirodu u onom emersonovskom smislu kao „svijet ljepote“. U elementarnim oblicima prirode nalazi nadahnuće za svoja djela. Prisnost s prirodom njegovog rodnog kraja bitno je uticala na umjetnikov senzibilitet. Kamen za skulpture Šćepanović nalazi u ambijentu u kojem je odrastao i u kojem i danas stvara. U koritu rijeke Svinjače u blizini Kolašina umjetnik traži, nalazi i bira onaj kamen koji mu oblikom i bojom odgovara za otjelotvorenje, za odjelotvorenje njegove kiparske zamisli…

…U Šćepanovićevom stvaralaštvu dominira tijelo i lik žene. Elegantne forme izražavaju neko unutarnje spokojstvo i nijemu poetiku njegovih protagonista. Takođe u animalnom svijetu umjetnik nalazi bogatstvo inspirativnih motiva (pas, mačka, ris, sova…). Šćepanovićev kiparski prosede podrazumijeva raspon izraza od preciznosti oblika kada se u prostoru ističe jasna i prepoznatljiva kontura humane ili animalne forme do onih asocijativnih djelova korpusa kojeg autor obrađuje stvarajući dojam kao da se oblik budi iz jezgra kamena i oživljava na svjetlost dana…

…Posebnu ljepotu skulpturama daje boja kamena vulkanskog porijekla čija bogata struktura omogućava kiparu „slikarski“ element u kompoziciji skulpture. “Vene“, “pjege“ ili  hromatske razlike u sastavu kamena kipar koristi u estetskoj komponenti motiva.

…U današnjoj pluralističkoj likovnoj sceni gdje se pod pojmom skulpture podrazumijeva široki dijapazon izražavanja, od ready-madesa, preko minimal arta, hiperrealizma do body arta u kojem se ljudsko tijelo zna tretirati kao „živa skulptura“, Miodrag Šćepanović pripada onim savremenim kiparima koji skulpturi vraćaju izvornu vrijednost, kada se osjećaj i misli umjetnika izražene u prirodnom materijalu spajaju u cjelinu jedinstvene umjetničke forme”

Ovo je 22. samostalna izložba Miodraga Šćepanovića. Biće izloženo šezdesetak radova u kamenu. 

Otvaranje izložbe je u četvrtak,04.05.2017 godine u 20,30h.

Izložba će biti otvorena do 31.05.2017 godine.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 6 =