Herceg Novi – Izložba slika Anđelka Arnautovića


Povodom  proslave Dana grada, u Galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom, 24.oktobra 2019. godine, u 19h biće otvorena izložba crteža i slika poznatog novskog i crnogorskog slikara, nekadašnjeg stanovnika  Novog, Anđelka Arnautovića.


Arnautović je rođen je na Cetinju 1935. godine. Umjetničku školu je završio u Splitu. Studije pohađao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (odsjek slikarstvo). Specijalizovao zidno slikarstvo i unutrašnji enterijer u Parizu, “Ecole de Bozar”. Dobitnik stipendije Saveznog ministarstva za kulturu za usavršavanje slikarstva u Parizu (Francuska). Bavio se umjetničkim i pedagoškim radom u Herceg Novom.
Član je ULUCG, od 1963. god.
Do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je velikog broja nagrada za svoje stvaralaštvo od kojih su najznačajnije:

 – NAGRADA ŠESTOG HERCEGNOVSKOG ZIMSKOG SALONA
 – PRVA NAGRADA SALONA 13. NOVEMBAR CETINJE
 – NAGRADA ZAVIČAJNOG MUZEJA HERCEG NOVOG
 – NAGRADA CENTRA ZA KULTURU- CETINJE, NA 13 NOVEMBARSKOM SALONU
 – NAGRADA FONDA ZA LIKOVNO UNAPREĐENJE „MOŠA PIJADE”, za likovnu umjetnost
 – NAGRADA PETOG TRIJENAU\ SAVREMENOG CRTEŽA- SOMBOR
 – NAGRADA ZA SLIKARSTVO U GALERIJI „BARLETTI (ITALIJA)

Istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Milica Radulović u svom osvrtu na Arnautovićevo stvaralaštvo primjećuje:
   …    Stalna i neiscrpna fascinacija morem, školjkama, ženom, rađa jedan čudesni svijet Arnautovićevih slika, koji uvijek iznova uzbuđuje i poziva na promišljanje. No, ta naizgled jednostavna motivska orjentisanost, nosi u sebi mnogo dublju i sadržajniju dimenziju umjetnikovog najličnijeg doživljaja Svijeta. Tako nam prizori morskih bura, napuštenih i nasukanih barki, usamljenih ribara na pučini, postaju bliska vizija dramatične istine samog Života. Vođen, naime, oporom spoznajom unutrašnjih nemira i sukoba, vječitih napora i traganja, umjetnik u sopstvenom ambijentu istražuje različite mogućnosti njihovog odraza i na taj način uspostavlja nove modele likovnih vrijednosti. To je očigledno i na motivima mrtve prirode, gdje raspuknute polovine prezrelih narova nose u sebi vječitu ideju vanitasao prolaznosti i smrtnosti kao jedinoj izvjesnoj konačnosti.

Ipak, Arnautovićevo slikarstvo nije turobna slika svijeta. Naga ženska tijela, zaodjevena školjkama kao nekom tajnom, koja djeluju uzbudljivo i nedokučivo, odraz su istinske umjetničke fascinacije lijepim. Uz posebne efekte svjetlosti, gdje se dodatno potvrđuje Arnautovićevo prefinjeno slikarsko umijeće, ovdje se naročito prepoznaje jedan specifičan, istančan stvaralački nerv, osjetan u svakoj nijansi boje. Suptilan i precizan likovni gest, još je uočljiviji na seriji crteža, gdje su opet najčešći ženski potreti. Ovdje najviše dolazi do izražaja sama linija, katkad teška i jaka, potom mekana i vlaknasta. Tom finom modulacijom linije, postiže se diskretni prizvuk zagonetnosti ili melanholičnosti. Motiv školjke, dodatno, inspirativno je polazište kako za umjetnički „tretman” same forme, tako i za njenu simboličku vrijednost. Tako postignuta likovnost cjelokupnog djela ukazuje na naročitu čulnost i neobičnost umjetnikove stvaralačke imaginacije i njegovu istinsku posvećenost sopstvenom, autentičnom likovnom izrazu”.

Izložbu će svečano otvoriti poznati scenografi slikar Zoran Jokić i biće otvorena do 08.novembra.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 5 =