Herceg Novi – Retrospektivna izložba Darka Đurišića

 

 

U okviru proslave Dana Opštine Herceg Novi “Oktobarski dani“  u galeriji Josip Bepo Benković biće upriličena retrospektivna izložba Darka Đurišića, poznatog hercegnovskog i crnogorskog slikara.

Darko Đurišić je rođen u Srbici 1927. godine. Pripada prvoj generaciji Umjetničke škole, gdje je učio i završio slikarstvo kod Lubarde, Milunovića, Kujačića i Lekovića. Nastavlja da studira na Likovnoj akademiji u Beogradu, kod profesora Ljubice Sokić.

Po završetku studija radio je kao profesor u Školi umjetničkih zanata u Herceg Novom i područnom odeljenju Više pedagoške škole sa Cetinja, gimnazijama u Rožajama i Baru, te Pedagoškoj akademiji pri Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Kasnije je radio kao kustos Zavičajnog muzeja, pa Galerije “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom.

Samostalno je izlagao na Cetinju, Titogradu, Baru i Herceg Novom. Sa trojicom u Titogradu, a na jugoslovenskoj izložbi u Sarajevu. Sa ULUCG-om je izlagao u Titogradu, Beogradu, Cetinju, Baru, Ljubljana, Prištini, Kotoru, Nikšiću, Herceg Novom, Novom Sadu, Somboru, Subotici, i Zrenjaninu. 14 puta je izlagao na “Zimskom salonu” u Herceg Novom i Salonu “13. novembar” na Cetinju više puta. Izlagao na kolektivnim izložbama u: Barleti, Hamburgu, Štutgartu, Manhajmu, Oslu, Tunisu, Kairu, Aleksandriji, Nikoziji, Varni i Gracu.

Nagrada na Zimskom salonu za slikarstvo i otkupna nagrada na Zimskom salonu. Imao stipendiju iz Fonda “Moša Pijade” u Parizu.

Darko Đurišić zadužio je grad Herceg Novi svojim likovnim, misaonim i kulturnim poslanstvom. Mada tematski raznovrsno i interesantno, Đurišićevo slikarstvo najviše se ističe po koloritu koji je ekspresivan i u službi iskaza ideje. Misaono i ekspresivno zaokružene i dorečene, Đurišićeve slike su bez obzira na temu i motiv izazov za gledanje, često zagonetne i nadovezuju se jedna na drugu poput zbirke umjetnikovih ličnih, ali i onih opštih, filozofskih, priča koje se tiču čovjeka i njegovog mjesta u Univerzumu.   

Izložbu će otvoriti kustos galerije Jasmina Žitnik 25. oktobra (četvratak) 2018. godine,  u 19 časova.