Iduće sedmice počinje Festival lutkarstva

 

 

Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018, koji će se održavati u periodu od 12. do 16. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zvanično će otvoriti vrata čarobnog svijeta lutaka u srijedu, 12. septembra, u 20 sati, kada će u Velikoj sali KIC-a biti izvedena predstava „Prodavnica igračaka”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Tokom ovogodišnjeg Festivala mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.

Ukrajinska trupa Pozorište glumca i lutke Ternopolj izvešće predstavu „Priče o piletu zvanom Rjaba“, Teatar za djecu i mlade iz Skoplja, Makedonija, igraće predstavu „Tobi”, Kuća lutaka Leteća ruka iz Ljuljeburgasa, Turska, izvešće predstavu „Kamen” dok će Teatar lutke i glumca iz Valbžiha, Poljska, odigrati predstavu „Porodična zabava“. Iz Srbije ove godine na Festival stiže Dečije pozorište iz Subotice, a mališani će uživati u njihovoj predstavi „Par cipela”. 

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe će gostovati u Herceg Novom i u Mojkovcu. Trupa iz Srbije će svoju predstavu izvesti u hercegnovskoj Dvorani Park dok će poljska trupa nastupiti u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kao i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca.

Festival se održava uz podršku Sekretarijata za kulturu Glavnog Grada, Ministarstva kulture te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala biće SLOBODAN.

Detaljan program Sedmog međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2018 može se preuzeti na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica-Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo) i Instagram profilu @lutkarstvo.me.