Imenovan žiri za dodjelu Godišnje nagrade “Komun@” za 2019.godinuProgramski odbor časopisa Komun@ na današnjoj sjednici imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje jubilarne, pete po redu Godišnje nagrade časopisa Komun@ koja se dodjeljuje za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Žirijem će predsjedavati dr Čedomir Bogićević, penzionisani univerzitetski profesor, eminentni pravnik, nekadašnji sudija Vrhovnog suda i publicista. Članovi žirija su: dr Draško Došljak, profesor Filološkog fakulteta u Nikšiću i rukovodilac studijskog programa na odsjeku za crnogorski jezik, poznati publicista i kulturni radnik, kao i prošlogodišnji laureat Nenad Stevović, publicista i istraživač crnogorske kulturne baštine i naše dijaspore

Inače Godišnja nagrada Komun@ se dodjeljuje od 2015 godine, a prvi laureat bio je novinar, pjesnik i publicista Željko Milović, a Specijalna plaketa pripala je etnologu i koreografu Ibišu Kujoviću iz Rožaja. Nakon njih 2016. godine Godišnja nagrada pripala je Senadu Gačeviću profesoru sa Muzičke akademije na Cetinju, a dobitnici Specijalne plakete su bili Gojko Kastratović, sineasta, filmski i televizijski reditelj, autor prve istorije crnogorskog filma, osnivač i utemeljitelj crnogorske kinoteke, i Senada Đešević, profesorica crnogorskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Plavu.

2017. godine laureat nagrade „Komun@“ bio je Željko Sošić, poznati crnogorski reditelj i scenarista TV serije „Božićni ustanak“, prvog projekta te vrste u istoriji crnogorske televizijske produkcije.

Specijalna plaketa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore dodijeljena je Milanu Mišu Brajeviću, istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i narodnih umotvorina, dok su plakete Komune dobili dekan Fakulteta za crnogorski jezik, prof. dr Adnan Čirgić, za knjigu „Crnogorska usmena tužbalica“ i portal „Montenegro Magazin“, za medijsku promociju zaštite crnogorske kultrune baštine.

Prošle godine ( 2018.) dobitnik nagrade „Komun@“ bio je Nenad Stevović zbog izuzetnog publicističkog pregnuća u 2018. godine i dvije objavljene knjige “Nađmeđer 1914-1918, logor i groblje crnogorskih interniraca” i “Janko Brajović i Crna Gora” , dok je dobitnik Specijalne plakete bio  Mirsad Serhatlić, za pola vijeka umjetničkog stvaralaštva, poznasti crnogorski kompozitor i frotmen nekadašnje kultne muzičke grupe na EX YU prostoru “Makadam”, a Plakete “Komun@” za doprinos i afirmaciju kulturne baštine: Jadranka Prelević, urednica Kulturno-umjetničkog programa Radio Crna Gora, autorka serijala “Tragovi nasljeđa” koji je emitovan u ciklusima: po epohama, prostorima i osobenostima sedimentacije kulture u Crnoj Gori, Adem  Softić, istaknuti hroničar Berana koji je posredstvom društvenih mreža i aktivnošu NVO “Beranda” svojim tekstovima, dokumentima, i fotografijama iz prošlih ali i sadašnjeg vremena otrgao od zaborava brojne događaje i ličnosti koji su dali veliki doprinos razvoju multikulture i multikonfesionalnosti u Crnoj Gori i Petar Vukićević, penzionisani profesor istorije u Osnovnoj školi “Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budve koji je kao volonter oformio muzejsku zbirku autentičnih eksponata- narodnog blaga iz prošlosti Crne Gore i punih 15 godina radio na njihovom sakupljanju, obradi i postavci zajedno sa svojim nekadašnjim učenicima.

Planirano je da nagrade časopisa „Komun@“ budu dodijeljene krajem septembra  ili početkom oktobra 2019. godine na prigodnoj svečanosti.