Imenovan žiri za dodjelu ovogodišnje Godišnje nagrade časopisa Komun@

 

 

14. avgust 2018.

Programski odbor  časopisa Komun@ na današnjoj sjednici imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje Godišnje  nagrade časopisa Komun@ koja se dodjeljuje za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Žirijem će predsjedavati  Branka Bogavac, poznata crnogorska spisateljica, publicista i nosilac francuskog viteza kulture. Članovi žirija su  Željko Sošić, reditelj i scenarista TV serije “Božićni ustanak” koja je emitovana na TV Crne Gore i prošlogodišnji laureat  i mr Amer Ramusović, direktor časopisa Komun@.

 

Inače Godišnja nagrada Komun@ se dodjeljuje od 2015 godine, a prvi laureat bio je novinar, pjesnik i publicista Željko Milović, a Specijalna plaketa pripala je etnologu i koreografu Ibišu Kujoviću iz Rožaja. Nakon njih 2016.  godine Godišnja nagrada  pripala  je Senadu Gačeviću profesoru sa Muzičke akademije na Cetinju, a dobitnici Specijalne plakete su bili Gojko Kastratović, sineasta, filmski i televizijski reditelj, autor prve istorije crnogorskog filma, osnivač i utemeljitelj crnogorske kinoteke, i Senada Đešević, profesorica crnogorskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Plavu. Prošle godine laureat nagrade “Komun@” bio je Željko Sošić, poznati crnogorski reditelj  i scenarista TV serije “Božićni ustanak “ prvog  projekta te  vrste u istoriji crnogorske televizijske produkcije. Specijalna plaketa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore dodijeljena je Milanu Mišu Brajeviću, istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i narodnih umotvorina, dok su  plakete “Komune” dobili  dekan Fakulteta za crnogorski jezik, prof. dr Adnan Čirgić, za knjigu “Crnogorska usmena tužbalica” i portal “Montenegro Magazin”, za medijsku promociju zaštite crnogorske kultrune baštine. 

Planirano je da nagrade časopisa “Komun@” budu dodijeljene krajem oktobra ili početkom novembra 2018. godine na prigodnoj svečanosti kada se očekuje da će nagradu Komune  ovogodišnjem dobitniku uručiti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore.