Internacionalni Festival Oda životu

 

 

“Oda životu je misao, ideja, uslovno rečeno – proizvod, na kraju i odgovor na  sagledavanje i čitanje pracivilizacijskih simbola do današnjih sistema koje je ljudska populacija usvojila kao jedinu istinu, znanu i naučno prihvatljivu dimenziju postojanja i vrijednosti.” – Miloš Miki Popović, predsjednik festivala Oda životu.

 

Internacionalni Festival Oda životu se održava već treću godinu i ovoga puta će okupiti oko 80 umjetnika iz 18 zemalja svijeta, i to sa pet kontinenata.

Svečana inauguraciona večer festivala je 15. septembra u 20h na platou iza Crnogorskog narodnog pozorišta, na Bokeškoj ulici, uz prisustvo svjetski poznatog sarajevskog hora – Chorus Cadenza. U sklopu ovog nastupa će biti i jedno predivno iznenađenje.

Drugog dana festivala 16og septembra, imamo jedan zanimljiv i neuobičajen umjetnički performance, na ušću Bojane, na najjužnijoj tački naše zemlje, gdje će jedna od naših gošći sa Šri lanke, Divani Srimali Chandrasena, praviti ogromne skulpture od pijeska i koji će umjetnici gosti prenositi uživo u svojim zemljama preko socijalnih mreža, što je prava turistička promocija Crne Gore na 5 kontinenata.

U ponedeljak 17og septembra na Trgu Nezavisnosti, u Podgorici u 19h možete prisustvovati hip hop skeču plesne grupe “Royal” iz Nikšića, a od 20h vidjeti i sjajnu izvedbu engleskog glumca Garry Roost-a “Pope Head – Tajni život Frensisa Bejkona”, na malom amfiteatru ( iliti muzičkoj kapelici) ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu, u Podgorici.

U utorak 18og u 20h svečano ćemo otvoriti i izložbu umjetničkih radova festivala Oda životu 2018, na kojoj će nam se s njihovim radovima predstaviti:

Efendi Mehriban (Azerbejdžan), Jose Vias Granados (Katalonija/Španija), Betul Bayik Kurt (Turska), Irfan Hozo (Bosna i Hercegovina), Simone Noreda (Italija), Ahmet Erman Karagoz ( Sjeverni Kipar/Kipar), Abedallh  Altamimi (Jordan), Faten Khalil (Liban), Daria Babich (Ukrajina), Valerie Braud (Francuska), Moises Paternina (Kolumbija), Juan Vladimir Martinovich (Argentina), Wael Darwesh (Egipat), Hannelore Nenning (Austrija), Signe Hultgren (Norveška) kao i naši umjetnici Abaz Dizdarević, Aldemar Ibrahimović, Sanja Raonić, Leo Đokaj, Vaso Nikčević, Ratko Odalović, Miki Popović, Janko Popović, Draško Dragaš, Damir Murseljević…

Slikarski performans Jose ViasGrandosa (Španija) 
je predviđen na platou ispred KICa “Budo Tomović” 
u srijedu 19og septembra u 18h.

Jedan od bitnih segmenata festivala je posvećen najmlađima u okviru izložbe dječijih crteža – Children Project, na kojoj će se crteži naših osnovaca naći zajedno sa radovima djece iz Kolumbije, Egipta, Jordana, Argentine, Turske i dr. i koju ćemo moći vidjeti u holu KIC-a “Budo Tomović”, u petak 21og septembra od 19h. 21. septembar je poznat kao Svjetski dan mira, tako da su i dječiji crteži posvećeni ovoj tematici.

Jedan od događaja koji čine ovaj festival internacionalnim i velikim, pored dječije izložbe i naravno velike izložbe umjetničkih radova, su svakako tri koncerta vrhunskih italijanskih muzičara, stalne postavke Milanske skale, trio Cristiana Vianelli – violina, Livia Rotondi – violončelo i Riccardo Rijoff – klavir, koji će nastupiti 19og septembra u Centru za kulturu Bijelog Polja, 20og septembra u Zetskom domu na Cetinju i 21og septembra u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Sva tri koncerta su predviđena za 20h.

Ovako značajan svjetski festival koji se održava u Crnoj Gori će podržati svojim prisustvom najviši zvaničnici inostranih ambasada u našoj zemlji, trenutno potvrđeno je prisustvo ambasade Italije, Francuske, Ukrajine, Azerbejdžana, a čeka se i pozitivan odgovor od drugih, a to nam sve upravo govori mnogo o tome koji odnos ima država prema svojim građanima tj. umjetnicima u ovom slučaju.