Italijani snimaju dokumentarni film o Crnoj Gori

 

Tim italijanskog Instituta za tehnologije primijenjene u kulturnoj baštini (ITABC-CNR), predvođen dr Lucijom Alberti, koji boravi u Crnoj Gori sastao se sa Pavlom Goranovićem, ministrom kulture na Cetinju.

 

Ministar Goranovic i dr Lucija Alberti

 

Šestočlani radni tim u Crnoj Gori snima dokumentarni film o istorijskim i kulturnim vezama Crne Gore i Italije. Film se snima na nekoliko lokacija: u Podgorici, Cetinju i Baru. Posebnu pažnju ekipa će posvetiti Duklji i njenoj promociji.

Dio ovog dokumentarnog filma biće intervju sa ministrom Goranovićem.

U razgovoru sa Ministrom je, između ostalog, bilo riječi o značaju kulturnog nasljeđa za identitet Crne Gore, o važnim dostignućima i rezultatima u pogledu očuvanja kulturnih dobara, njihove revitalizacije i revalorizacije. Ministar Goranović je govorio i o odličnoj bilateralnoj saradnji Italije i Crne Gore na polju kulture i kulturnog razvoja, pri čemu je istakao duge i jake veze koje su Italija i Crna Gora kroz istoriju izgradile. “Zajedničko nasljeđe, ali i potreba za intenzivnom kulturnom razmjenom savremenih stvaralaca ove dvije zemlje, ozvaničena je kroz nove vidove saradnje u okviru programa Evropske unije, u kojima se Italija pokazala kao izuzetno važan partner”, istakao je Ministar.

„Upravo ovaj, ali i slični projekti, kojima se valorizuje i prezentuje naše zajedničko kulturno nasljeđe, dopinose produbljivanju odnosa, ali i prenošenju znanja i iskustava, što je za Crnu Goru od posebne važnosti, cijeneći da način valorizacije i međunarodne prezentacije italijanske kulturne baštine predstavlja uzor za našu zemlju“, zaključio je ministar Goranović u intervjuu.

 

Ministar Goranovic u razgovoru sa italijanskom delegacijom

 

Projekcija ovog dokumentarnog filma biće organizovana u Crnoj Gori i Italiji, dok će dio filmskog materijala koji je snimljen na arheološkom lokalitetu Duklja, biti prezentovan u Podgorici, na Danima nauke.

Planirane aktivnosti italijanskog Instituta dio su realizacije Memoranduma o saradnji koji su ITABC, Ministarstvo kulture Crne Gore i Istorijski institut Crne Gore potpisali na Cetinju 11. aprila 2016. godine.