Izložba Đeljoša Đokaja u Galeriji Josip Bepo Benković

U četvrtak, 11.04.2019. godine, u 19,30h  u saradnji JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ i  JU „Muzeji i galerije Podgorice“ u galeriji Josip Bepo Benković biće otvorena izložba renomiranog crnogorskog slikara i grafičara Đeljoša Đokaja(1933-2016).

Đokaj je rođen 1933. u selu Milješu kod Podgorice. Akademiju likovnih umjetnosti je završio 1963. u Beogradu na kojoj je primljen bez završene srednje škole kao poseban talenat. 
Nedugo nakon završene akademije sedam godina predaje na Visokoj školi umjetnosti u Prištini. 
Četiri godine je predavao na Likovnoj akademiji na Cetinju.

U Rim odlazi 1970. godine. Izlaže u Palermu, Milanu i drugim italijanskim gradovima, a 1977. godine biva proglašen Slikarom godine.

Đokaj je od 1963. godine prisutan na kolektivnim i samostalnim izložbama, gotovo na svim kontinentima – izlagao je na 53 samostalne i 62 kolektivne izložbe.
Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada i priznanja, među kojima je i Trinaestojulska nagrada. Takođe, ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore čije se slike i grafike   nalaze u kolekcijama muzeja i galerija širom svijeta i jako su cijenjene među kolekcionarima.

Na izložbi u Herceg Novom po riječima mr Selme Đečević teoretičara savremene umjetnosti, koja će otvoriti izložbu, biće predstavljeni radovi iz različitih perioda i ciklusa, cijeneći da se na taj način može sveobuhvatnije prikazati neograničenost njegovih stvaralačkih vizija i umjetničkog pregalaštva. Posebnu pažnju u ovom presjeku zavređuje mapa radova koju bismo mogli nazvati Egzodus-traktat obojen zavičajnim lirizmom, ikonični prikaz dramatičnog odrastanja u specifičnim istorijskim uslovima u kojima iskri arhetipsko svjedočanstvo o tragici jednog naroda. Motivske osobenosti kulturne sredine iz koje je ponikao predstavljene su kao okamenjene reminiscencije minulih vremena, zamrznute u krševitom sonetu.

Pomjeranjem sadržaja između apstraktne pozadine i asocijacije pejzaža građenog unutar portreta, umjetnik sugeriše značaj zavičajnih vizija u ovoj romanisiranoj naraciji u kojoj se iz uprtih očiju slivaju suze poput razasutog šljemena mladog seoskog kolomboća. Začuđeni pogled zjenica prekriven zelenom koprenom poput mahovine kao da je refleksija dalekih sjećanja u kojima obitava djetinjstvo- to unutrašnje izvorište koje oblikuje umjetnički svijet Đokaja.

Iz ugla istoričarke ujetnosti Jasmine Žitnik,“Đokaj je umjetnik koji stoji u prvim redovima stvaralaca koji su preispitivali smisao čovjekovog postojanja kao jedinog bića koje uništava svoju vrstu i vapijuće potrebe za jednim boljim svijetom sa više smisla. Prije svega, Đokaj je pokazao da je umjetnički alat oružje pobjede nad tehnikom oličenom u mačevima i topovima. Potom, umjetnik kroz svoja djela grmi Brehtovskom snagom protiv dehumanizacije ljudskog bića, otuda krik pobune, jer memorija ukazuje na apsurd vladanja savremenog društva i svijeta, na istoriju,na sve muke čovjekove odvajkada…
…Stvaralaštvo Đeljoša Đokaja sa svojom osobenom melanholijom, tehnički dorečeno i harmonično, umjetnost je Njegoševe čaše „žuči i meda“ života“

Izložba će biti otvorena do 30.04.2019.