JAM 2018 – Žene u džezu: Hadar Noiberg Trio

 

 

Izraelska flautistkinja i kompozitorka Hadar Noiberg, održaće koncert sa svojim trijom, u četvrtak, 26. aprila 2018. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu, u 20 sati. Koncert Hadar Noiberg Trio je dio manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2018, koji se ove godine održava pod moto “Žene u džezu”. Gostovanje Hadar Noiberg Trio je podržala Ambasada Izraela. 

Hadar Noiberg gostuje prvi put u Crnoj Gori; njen trio čine kontrabasista Eduardo Belo i bubnjar Amir Bar-Akiva. Na koncertu će izvesti svoje kompozicije i predstaviti novi – treći po redu album pod nazivom “Open Fields” koji krajem aprila izlazi u izdanju “Jammin0scolorS”.  

Za svoj kompozitorski rad Hadar je dobila nagradu od Američkog udruženja kompozitora, autora i izdavača, poznata kao fondacija, ASCAP. 

Njena neobična upotreba flaute u džezu, izvanredne sviračke sposobnosti i lakoća kojom postiže svoje muzičke ideje i bravura, kao i imaginativnost kompozicija koje stvara stavljaju je u red “zvijezda u usponu” na izraelskoj i svjetskoj muzičkoj sceni. 

Kada je imala šest godina, njeni roditelji su otkrilii da ona posjeduje apsolutni sluh (urođena sposobnost sluha da prepozna apsolutnu visinu tona). Pohađala je časove muzike u srednjoj školi Kiriat Sharet u Holonu, Izrael. Nastupala je i svirala sa Omladinskim filharmonijskim orkestrom i studirala na Muzičkoj akademiji u Tel Avivu. Od klasične muzike do džeza, preko brazilskog chora (tradicionalna brazilska muzika) i bliskoistočne muzike, Hadarina eklektična muzička osnova i iskustvo, doveli su je do toga da stvori svoj sopstveni stil. Tokom svog studiranja u Izraelu, Hadar je proučavala flautu sa profesorom Urijem Shohamom i Iossiem Arnheimom (sadašnji glavni flautista Izraelske filharmonije) a kompoziciju je učila sa Slavom Ganelinom. U 21.godini preselila se u Njujork, gdje je pohađala “City College” i stekla diplomu iz flaute i kompozicije.  

Hadar je sarađivala sa priznatim umjetnicima kao što su Iemen Blues, Dave Valentin, Anat Cohen, Omer Avital, Coco Mama, Alvester Garnett, Joel Frahm, Junior Rivera, Louis Kahn, Rufus Reid i mnogim drugim. 

Sa svojim ranijim njujorškim trijom “Power Trio” imala je veliki uspjeh na raznim festivalima i koncertima širom svijeta, među kojima se ističe najveći evropski džez događaj  – Jazzahead! koji se održava u Bremenu, Njemačka. 

Trio je obišao Izrael, Evropu i SAD i bio je na festivalima i glavnim muzičkim dešavanjima u Njemačkoj, SAD, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj Republici, Kipru, Tajvanu, Rumuniji, Izraelu i dr.. Hadar Noiberg Trio spaja džez i svjetske muzičke stilove. Poznat po svojoj smjeloj i jedinstvenoj upotrebi flaute, kontrabasa i bubnjeva, trio predstavlja mješavinu džez improvizacija i zapadnih harmonija sa bliskoistočnim i sjevernoafričkim ritmovima.  

Časopis “The Spill Magazine”, posvećen afirmaciji nezavisne muzičke scene, objavio je kritiku o njenom koncertu i između ostalog istakao: “Bila je to noć puna intenzivnih ritmova, Hadar je strastvena duša, ima napredno razmišljanje o džezu. Veoma jedinstven i intrigantan svjetski džez program od strane džez zvijezde u usponu …”

Uticajne novine “Rhein-Neckar “ (Hajdelberg, Njemačka) objavile su : “Hadarova inovativna flauta baca čini na publiku”.

Muzika Hadar Noiberg vas iznenađuje, vodi na put uzbuđenja i žudnje, ponekad je intenzivna a onda tako jasna i jednostavna. “Open Fileds” je album prelijepih pjesama, moćnih srčanih melodija sa neupadljivom slobodom. U njenoj muzici se susreću nekoliko svjetova: topli romantični zvuk i precizni kontrapunkt evropske klasične muzike; gruv i kontrolisana strastvena improvizacija američkog džeza i koloristične dubine muzike Srednjeg istoka. U kompozitorskom radu Hadar ima izvandredan talenat da stvara prelijepe melodije.