Javna ustanova “Ratkovićeve večeri poezije” – Promocija knjige Božidara Proročića “Jesen pjesnika”

U petak, 06. marta 2020. godine, u 18h, u kući Rista Ratkovića biće promovisana knjiga Božidara Proročića “Jesen pjesnika”.

“Zbirka pjesama „Jesen pjesnika“ je prvo umjetničko djelo ovog autora. Obično pjesnici počinju pisati poeziju još kao srednjoškolci, što nije slučaj sa ovim književnim stvaraocem. Sam naziv zbirke je pomalo simboličan. Njegove pjesme kao da su dugo sazrijevale i čekale “jesen” da bi u pravom sjaju izašle na vidjelo i dozvolile da u njima uživamo kao u svim jesenjim plodovima. One su dugo vremena obitavale u pjesnokovoj imaginaciji  i kada je pjesnik osjetio da je došlo pravo vrijeme, one su snagom vulkana izbile na svjetlost dana”.

prof. Veljko Đukanović


“Kada neko odluči da progovori stihom, zasigurno se našao i izbrisanim predjelima života, odnosno onim u kojima je nužno stvarati novi svijet, jer u ovome na koji je osuđen kao na tamnicu ne nalazi uporište i ostaje mu samo da opomene na sunovrate, kojih najčešće nijesmo ni svjesni. O ljubavi je, dakako, napisano puno, ali ona je poput poezije uvijek drugačija, uvijek nova i nedostižna u svojoj nevjerovatnoj moći preobražaja. Zato je ona i za mladog poetu tajna koja boli i igra u beskraju. On je zatočenik pred oltarom ljubavi, i pred tim oltarom on se moli, skrušen isvjestan da se jedini grijeh, pa i onaj praroditeljski, sastoji u želji da se dokuči Istina, ma koliko ona bila bolna, a bol budi samo praiskonsku sjetu, kojoj ne znamo ni ishodište ni konačnicu. Pjesma kao tajna jeste datost i ona je utjeha za sve koji je žele dodirnuti.

akademik Sreten Vujović


Proročićeva  zbirka pjesama  svijetli  u limesima  ustaljenog  poetskog standarda  aktuelne  poezije Montenegrine.  Struktuirana na tematsko-motivskim  izvorima  ljubavnog, rodoljubivog i refleksivnog  ona  iskri poetskom  iskrenošću, čistoćom  izraza i stiha, zanosnim plemovima  duha, jezičkom tečnošću, stilskom jednostavnošću  kao relevantnim  konstituentom istine. Proročić  se transformiše i  metamorfozira  u romantičarskog plemića duha koji ljubav  doživljava, poput  velikih apostola, najuzvišenijim blagom  čovjekova duha, intenzivnijim od  vjere i  nade.  Ljubav je  dominanta  njegova misono-emotivnog  doživljaja svijeta, ili  bolje  rečeno, prirode, čovjeka  i ljudskog  mišljenja.

književnik Borislav Cimeša

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + eighteen =