Još jedan online vikend gitare u okviru Nikšić Guitar festivala


Jubilarni 15. Međunarodnog festivala gitare Nikšić (Niksic Guitar Festival) ove godine ima produženo izdanje, pa su tako vikendi tokom septembra i oktobra opredijeljeni za online koncerte uspješnih mladih gitarista Evrope.

Ovog vikenda gosti festivala su Mateusz Kowalski (Poljska), čiji će se koncert moći pratiti u petak, 9. oktobra i Bruno Pino Mateo (Španija), koji će nastupiti u subotu, 10. oktobra.  Oba koncerta biće emitovana od 21h putem facebook stranice festivala (Niksic Guitar Festival).

Mateusz Kowalski je rođen 1995. Godine u Poljskoj. Gitaru je počeo učiti sa 7 godina. Narednih 12 godina učio je pod nadzorom Dariusz Schmidta u Državnom muzičkom školskom kompleksu Grazyna Bacewicz. Diplomirao je na Muzičkom univerzitetu Fryderyk Chopin u Varšavi. Pohađao je brojne majstorske kurseve izvanrednih muzičara i imao veliki broj nastupa širom svijeta. Sa 23 godine debitovao je u bečkom Musikvereinu i u Šangajskom velikom pozorištu. Godine 2019. izveo je Concierto de Aranjuez sa Varšavskom filharmonijom. Osim što često nastupa, Mateusz je vrlo aktivan i kao pedagog. I sam je držao majstorske časove tokom festivala u Segedinu (Mađarska), Rustu (Austrija) i Kingdau (Kina). Od oktobra 2019. predaje na Muzičkom univerzitetu u Varšavi. U septembru 2019. premijerno je objavljen njegov debi album Mateusz Kowalski Classical Guitarist, u izdanju CD Accord, a distribuciji NAKSOSa. Njegov repertoar čine komadi iz različitih epoha – od renesanse do modernih kompozicija. On ih tumači na istorijski informisan način. Njegov cilj je da izgradi zanimljive, uvjerljive i iznenađujuće muzičke kreacije.

Bruno Pino Mateo je rođen u Španiji 1997. godine. Studirao je na Muzičkom konzervatorijumu u Salamanci. Usavršavao se i na Coscilu, studirajući kod gitaristkinje Marise Gomez, a prethodno kod gitariste Fernanda Espija. Majstorske kurseve imao je kod Davida Russella, Roberta Aussela, Marca Sociasa, Rolanda Diensa, Ricarda Galena, Margarite Escarpe, Carlesa Trepat, Davida Martinesa, Pedra Mateoa, Fernanda Espia, Marcina Dillaa, Aniella Desiderioa, Thibaut Garcie, Carlo Marchionea, Judicael Perroia I Alek Garrobe. Nastupao je na raznim mestima i festivalima, među kojima vredi istaći Teatro Liceo de Salamanca i festivale Koria, Amarante, Petrer ili Guimaraes. Dobio je više od deset nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.

U nastavku Nikšić Guitar Festivala biće održan još i koncert Pavela Steidla (Češka), kao i masterklasovi.

Festival se realizuje u organizaciji NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić. Njihova saradnja sa velikim festivalskim organizacijama na nivou Evrope moguća je zahvaljujući platformi Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja se finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima. U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije i Velike Britanije. Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka, a koje dijeli svaki klasični gitarista, posebno mladi, novi profesionalci. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 3 =