JU “Muzeji i galerije” Nikšić – Izložba “Himna čovjeku” Tatjane Burzanović


U srijedu, 03. aprila 2019. godine, JU “Muzeji i galerije” Nikšić, organizuju izložbu “Himna čovjeku”, autorke Tatjane Burzanović. Izložba će biti otvorena u galerijama “Nikola I” i “Ilija Šobajić” u 20h.O TATJANI BURZANOVIĆ
Ilustrovanje „Bhagavad Gite“ je samo povod za stvaranje. Hrabro se uhvatila u koštac sa velikim i jedinstvenim poduhvatom kod nas, da ilustruje čuveni indijski spjev. Tanja Burzanović ne prepričava, već dopunjuje, što je svakako odlika zrelog umjetničkog stava. Na njenim pastelima ili još preciznije kombinovanim tehnikama na papiru linija čas naglašava lik čas „luta“ sama za sebe, stvarajući oblike oslobođene figure. Nema lakoće koja se često miješa sa slobodom. Ne osjeća se želja da se na brzinu postigne snažan utisak, već da se on pronađe i doživi.
Pasteli Tanje Burzanović u sebi nose i simbole i znakove koji označavaju različite tipove likova sažetih u jedan likovni događaj. Preciznost navodi na pomisao da umjetnica u njima traži sopstveni estetski sud. Svjesna da je sve vidljivo izraz u kome treba otkriti vjernu sliku uklopljenu u lični likovni stav. Sve u svemu: slike Tanje Burzanović predstavljaju precizne predstave koje nadgradnjom postaju zanimljivi doživljaji jednog vremena i stanja. To je nešto što prolazi kroz jezik, kroz kulturu i ukupnost onoga što definiše našu pripadnost svijetu u kom živimo.
Doista, izuzetna preciznost ujedinjena sa slobodnim crtežom koji gradi doživljaj, je evidentna. Ipak, domišljatost izraza ne vezuje gledaoca za perfekciju već i za otvorene fenomene koji struje unutar likovnog sadržaja.

Savo Peković
U Beogradu 17.03.2014Doktorirala iz oblasti Grafičkog dizajna na Univerzitetu u Beogradu.
Trenutno radi na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Docent dr Tatjana Burzanović ima veliko iskustvo u oblasti grafičkog dizajna, grafike u arhitekturi, dizajna enterijera kao i u pedagogiji. Bila je angažovana kao umjetnički urednik, dizajner enterijera i grafički dizajner na različitim nivoima. Mnoge njene izložbe su se odvijale na različitim mjestima. Dobitnica je mnogih nagrada za svoja umjetnička i književna djela. Uz podršku Ambasade Indije iz Beča, za Crnu Goru, publikovala je i knjigu, dvojezično protokolarno izdanje, “Međuodnosi umjetničkih svjetova – Ilustracije Bhagavad Gite“, za koju je dobila prvu nagradu na 11-om Sajmu knjiga u Podgorici, kao najbolje opremljeno umjetničko izdanje između 150 izlagača iz svijeta.
Njena umjetnička filozofija sadrži međuodnose umjetničkih svjetova (prostornih i vremenskih). Tako umjetnik posreduje između prirode i duha, a ipak proizilazi iz apsolutne ideje i služi cilju ostvarenja apsolutnog duha.
Obuhvatiti značenje kroz oblike je zadatak koji je moderni mislilac postavio umjetnosti ili: pokazati da su u umjetnosti građenje oblika i stvaranje smisla, dva procesa simultana, međusobno isprepletena i apsolutno nerazdvojiva. Bez te spoznaje danas nije moguće napraviti nikakav dalji korak u ispitivanju prirode umjetnosti i književnosti. Umjetnica vjeruje da je umjetnost način da se dođe do istine. Umjetnost je neodvojiva od istine.