Kamerni duo Đanmario Strapati (tuba) i Valerija Pikardi (klavir) u KIC-u

 

 

Ambasada Italije u Crnoj Gori i KIC “Budo Tomović”, povodom 150 godina od smrti kompozitora Đoakina Rosinija, organizuju koncert renomiranog italijanskog  kamernog  dua –  Đanmario Strapati (tuba) i Valerija Pikardi (klavir), na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u srijedu, 14.novembra 2018. godine, od 19 sati.

             Repertoar njihovog premijernog koncerta u Podgorici, činiće uz Rosinijeva djela, i kompozicije Pučinija, Leonkavala, Donicetija, i drugih. 

               Đanmario Strapati je rođen u Ankoni. Iza sebe ima brojne nastupe kao solista, kamerni i orkestarski muzičar. Snimao je za RAI, Vatikasnki Radio i Sky Classica, a izdavao za diskografsku kuću “Concerto-Music Media”, kao i za izdavačke kuće “Accademia” i “Micropress Edizioni”. Kao solista je priredio  koncerte u Finskoj, Albaniji, Španiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Rumuniji, Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj, Italiji, a nedavno je svirao i u Rusiji na prestižnom festivalu “Petar Iljič Čajkovski”, sa evropskim i azijskim simfonijskim orkestrima. Dobitnik je prestižne nagrade “Nino Rota” za 2015. godinu, a takođe je i “Međunarodni ambasador za muzičku misiju Don Bosco”.

              Valerija Pikardi je rođena u Ankoni. Veoma rano počinje karijeru kamernog muzičara koju od devedesetih godina pa do sada nikada nije prekidala. Kao pijanistkinja je sarađivala sa mnogim horovima, a sada je dirigent polifonijskog hora “Pastime” iz Senigalije. Piše scensku muziku i muziku za mnogobrojne pozorišne predstave i filmove, u saradnji sa teatarskom grupom “Nuovo Meograno” iz Senigalije. Već godinama podučava klavir, harmoniju i kompoziciju u školama širom regije, kao što je škola “Cantier Musicali” iz Ankone, koju je osnovala zajedno sa ostalim kolegama, i u kojoj trenutno angažovana. Od 2018. je saradnik za klavir na Konzervatorijumu “Pergolesi” u Fermu.