KIC-a “Budo Tomović” – Revija “Velikani slikarstva na filmu”

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

 

Velikani slikarstva na filmuRevija “Velikani slikarstva na filmu” posvećena svjetski priznatim likovnim umjetnicima biće održana u okviru filmskog repertoara KIC-a “Budo Tomović” od 13. do 16.juna, u sali DODEST, sa početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan.

Američka biografska drama reditelja Vinsenta Minelija “Žudnja za životom” (1956) otovriće reviju u poneđeljak, 13.juna. Riječ je o filmu koji prikazuje život znamenitog holandskog slikara Vinsenta van Goga, čiji lik u filmu tumači Kirk Daglas. Dobitnik je nagrade “Oskar” za sporednu mušku ulogu i nagrade “Zlatni globus” za glavnu mušku ulogu.
Drama “Polok” (2000) reditelja Eda Harisa biće prikazana u utorak, 14.juna, a priča filma prati život i karijeru američkog slikara Džeksona Poloka (Jackson Pollock).

Treći dan revije, tačnije srijeda, 15.jun biće u znaku istorijske drame “Gojine utvare” (2006) reditelja Miloša Formana u kojem poznati slikar Francisko Goja postaje predmet interesovanja španske inkvizicije nakon što je njegova prelijepa muza Ines optužena za jeres i stavljena na optuženičku klupu.

Reviju će zatvoriti film “Modigliani” (2004) reditelja Mika Dejvisa u četvrtak, 16.juna koji govori o velikom italijanskom slikaru Amedeu Modiljaniju, njegovoj tragičnoj ljubavi sa Žanom Ebitern, kao i o njegovom rivalstvu sa Pablom Pikasom.