KIC „Budo Tomović“ – Dani meksičke kulture u Crnoj Gori

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

Izložbom pod nazivom „Smrt je dozvoljena: Hose Gvadalupe Posada“ biće otvorena manifestacija „Dani meksičke kulture u Crnoj Gori“, u subotu, 29.oktobra, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“, u 19 sati.

dani-meksicke-kulture-2016Naziv izložbe koja se organizuje u susret Danu mrtvih potiče od priče Edmunda Valadesa koja je u skladu sa sadržajem izabranih djela u svakom od segmenata izložbe, u kojima će se vidjeti da nisu samo čuvene kalavere ovog autora ono što čini sklonost meksičke kulture ka kultu mrtvih. Jedan od ciljeva izložbe jeste da se omogući posmatranje izolovanih otisaka kao umjetničkih djela, a istovremeno i razumijevanje i uživanje u njima, budući da su pojedina predstavljena u originalnom kontekstu u kome su bila i objavljena.

Meksiko je zemlja kontrasta, zemlja kojoj multikulturalnost daje pečat i identitet u svijetu. Jedan od njegovih najznačajnijih predstavnika likovne umjetnosti, Hose Gvadalupe Posada, ujedno je i jedini meksički umjetnik čije je djelo uspjelo da se ureže u kolektivnu svijest kao simbol meksikanizma. Dovoljno je pomenuti samo jedno od njegovih djela, calavera katrina („kalavera“-lobanja), koje je najreprezentativniji primjer i ikona drevnog, svjetski priznatog meksičkog običaja – proslave Dana mrtvih.

Organizatori izložbe su Ambasada Meksika u Beogradu, NVU Crnogorska alternativna kultura i KIC „Budo Tomović“.

Pored izložbe, podgorička publika će od 29. do 31.oktobra biti u prilici da prisustvuje projekcijama meksičkih igranih filmova, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

–  Redosljed prikazivanja filmova po terminima

subota, 29.oktobar – „Pogođeni“ (Los banistas), reditelj Maks Sunino

Ekonomija je doživjela kolaps. Među pogođenima se nalazi mlada Flavia i njen susjed Martin. Ona je razmažena adolescentkinja koja voli umjetnost, dok je on čovjek u poznim godinama koji nije spreman na promjene. Njih dvoje će morati da nauče da komuniciraju, ne samo da bi preživjeli surovu ekonomsku krizu, već i da bi pronašli smisao svojih života. Ovaj film je dobio nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPPRESCI) na 58. Festivalu svjetskog filma u Montrealu.

neđelja, 30.oktobar – „Žal“ (Luto), rediteljka Katina Medina Mora

Žaj je priča o ljubavi koja se nesumnjivo raspada. Luisa i Tomas su jedan tipičan savremeni par koji se zaljubljuje i odlučuje da živi zajedno. Alarmi upozorenja se pale već na prvim sastancima, ali oni ne vide i ne čuju dalje od onoga što osjećaju.

poneđeljak, 31.oktobar – „Potraga“ (Las busquedas) reditelj Hose Luis Valje

Osveta, spas i sudbina jesu glavne teme ovog filma. Elvira želi da razumije samoubistvo svog supruga. S druge strane, Ulisesu je ukraden novčanik u kom je čuvao jedinu sliku preminule kćerke; njegov plan je da pronađe lopova i ubije ga. Sudbina spaja puteve ovo dvoje ljudi.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 13 =