KIC “Budo Tomović” – Edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“               Edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ biće organizovana u utorak, 4.juna 2019. godine, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, sa početkom u 10 sati.

                Koncept radionice koju vodi Žarko Vučinić autor ekoloških romana o puhu Đorđu i šumarski inžinjer je sadržan u tome da se kroz promociju knjiga mladima (sa fokusom na đecu od 5 – 11 godina), na savremen i originalan način približi značaj prirode, prijateljstva i ljubavi u eri tehnologije i stalnog narušavanja životne sredine. Na taj način, uz druženje sa knjigom i prisustvom na kreativno koncipiranoj radionici, pokušaće se podići svijest mladih o važnosti vođenja aktivnijeg zdravog života i češćem kontaktu sa prirodom. To se namjerava postići putem: informisanja, edukacije i uključivanja mladih na radionici.

              Cilj edukativne radionice je povećanje svijesti mladih o važnosti prirode kroz promovisanje ekoloških vrijednosti odgovornog društva i kreativnosti uz pomoć đečijih knjiga o puhu Đorđu, autora Žarka Vučinića. Edukativna radionica traje oko 60 minuta.


Biografija

Žarko Vučinić

Rođen je 1972. godine u Beogradu, đe je i završio Šumarski fakultet. U studentskim danima bavio se ekološkim temama kao novinar na Trećem kanalu RTS.
Početkom XXI vijeka bio je savjetnik za međunarodnu saradnju i portparol u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. Nakon toga, radio je kao konsultant na međunarodnim projektima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, turizma zasnovanog na prirodnim bogatstvima i poljoprivrede.
Koordinirao je i kreirao predstavljanje crnogorskog sektora šumarstva i poljoprivrede na Svjetskim i Evropskim konferencijama. Napisao je više od 20 scenarija za kratke tematske filmove.
Od 2014. godine izvršni je direktor nevladine organizacije „UROŠ – Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva“.
Svoju prvu knjigu za đecu „Čudesni svijet puha Đorđa“ objavio je 2016. godine, a za njen nastavak „Puh Đorđe i duhovi triftara“ dobio je Nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za đecu i mlade za najbolju knjigu za đecu objavljenu u 2017. godini. Ovaj roman je i bio nominovan za prestižnu književnu nagradu „Mali princ“ koja se dodjeljuje u Bosni i Hercegovini. Posljedni dio ekološke trilogije „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“ objavio je 2018. godine. Napisao je i đečiji roman „Djevojčica Tara i čarobno drvo“ koji će izaći u 2019. godini.
Na Prvom festivalu knjige – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) održanom 2018. godine, izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice je dobila priznanje za inovativno-obrazovnu praksu, za trilogiju autora Žarka Vučinića koju čine knjige: „Čudesni svijet puha Đorđa“ i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“.
Kreator je koncepta „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ čiji je cilj povratak đece prirodi, koji je promovisao pred više od 5000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Zbog zapaženog rada sa đecom, brige o đeci i zalaganja za prava đeteta, nedavno je proglašen za Ambasadora đece svijeta od organizacije “Država dece sveta” iz Srbije.
Član je Udruženja crnogorskih pisaca za đecu i mlade i Književnog kluba „Grlica“.