KIC “Budo Tomović” – Izložba slika “Živi Mediteran” Dragana Pečurice

 

 

U izložbenom holu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” biće otvorena izložba slika “Živi Mediteran” Dragana Pečurice.

            Izložbu će u petak, 2.novembra 2018. godine, u 20 sati otvoriti književnik i publicista Miraš Martinović i trajaće do 12.novembra.

            Dragan Pečurica je rođen 1963. godine u Kotoru. Živi i radi u Herceg Novom. Učestvovao je na više zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu, a samostalno je izlagao u Podgorici, u Perjaničkom domu, kao i u Matici Crnogorskoj u Herceg Novom.

             “Pečurica je rođen u kući gdje je rođen svetac Leopold Mandić. Otuda nečeg svetačkog u ovom slikarstvu. U motivima i duhu, oreolu koji se širi sa ovih slika. I izvan njih. Ono što slika Pečuirca traje izvan slike i rama. Eto, u Herceg Novom postoji slikar! Koji na najbolji način nastavlja tradiciju onih po kojima je poznat ovaj grad: Stanića, Prijića, Pravilovića, Bulajića, Džumhura.. Pečurica ide tom stazom, ali sa svojim znacima, koji su prepoznatljivi. Slikar koji svoj umjetnički izraz artikuliše kroz imaginarni i nadrealni svijet, tematski vezan za podneblje u kojem živi, ali i sve ono što kao tema može da bude asocijacija na svijet virtuelne stvarnosti, donoseći novi ton mistike i priče kroz slike koje podstiču na razmišljanje, iako bi se na prvi pogled činilo da u jednostavnosti figuracije i neprenatrpanosti platna ostavlja mjesto da se slika sama dodatno dorađuje. Malo je slikara ovog podneblja koji su odbarali ovaj stil slikarstva jer on sam po sebi zahtijeva ne samo crtačko znanje već i idejno i koloritsko poznavanje same slikarske tehnike. Pečurica donosi prepoznatljiv rukopis iako svaka slika koloritski i tematski nema određujućih dodirnih tačaka. Pečurica je slikar mora. On prve spoznaje svijeta i boja stiče na obali. Ta bliskost mora i umjetnika ostavlja blistav pečat kolorita kojeg će slikar u svom radu koristiti kroz nadrealne teme koje susreće kroz maštu ili kroz slobodu tematike i jednostavnosti. Umjetnost je sveto stanje. Religija kojoj se mora vjerovat! Vjerujem u ovo slikarstvo i onog ko ga stvara. Osjećam dužnost da na njega skrenem pažnju svima koji vole slikarstvo, savremenicima, kulturnim poslenicima. Onima koji u ovo vrijeme nebrige, u kome se vrijednosti zaboravljaju ili ne vide, koliko – toliko vode brigu od duhovnom stvaralaštvu.” Miraš Martinović