KIC Budo Tomović – Koncert harfistkinje Milice Kankaraš


Crnogorska harfistkinja Milica Kankaraš prirediće prvi solistički koncert u Podgorici u poneđeljak, 3.februara 2020. godine, u JU Muzeji i galerije Podgorice (Marka Miljanova br.4), u 20 sati.

              Program koncerta čine djela različitih kompozitora među kojima su: Alfonso Haselman, Bedrih Smetana, Marsel Turnie, Žak Iber, Gabrijel Fore, Bernar Andreas i drugi.

              Milica Kankaraš (1991) je rođena u Podgorici, gdje je završila srednju muzičku školu „Vasa Pavić“, na odsjeku za klavir, u klasi Lidije Skender. Paralelno je pohađala privatne časove harfe kod prof. Milice Barić u Beogradu. Studirala je harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske, diplomirala je 2013. godine.

              Tokom školovanja, svirala je u Crnogorskom kamernom orkestru i Crnogorskom simfonijskom orkestru, sarađivala sa Oliverom Tičević (sopran) u okviru Festivala studenata Univerziteta umjetnosti u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i na festivalu „Purgatorije“ u Tivtu; učestvovala u izvođenju Simfonije br. 8. Gustava Malerau Sava centru, u okviru velikog muzičkog ansambla sastavljen od združenih horova i orkestara iz Srbije. Ostvarila je saradnju sa festivalom operske i klasične muzike „Operosa“ i učestvovala u izvođenju opere „Romeo i Julija“ Šarla Gunoa u Tivtu, Porto Montenegro (2014). Nekoliko solističkih koncerata održala je takođe u Podgorici (Centar savremene umjetnosti, 2011), Cetinju (Ministarstvo kulture, 2013) i Nikšiću (Muzička škola „Dara Čokorilo“, 2013).

               Učestvovala je na seminaru „Od klasične do električne harfe“ u okviru 10. Međunarodnog festivala harfe u Beogradu, u organizaciji „Hrvatske glazbene mladeži“ kod prof. Dijane Grubišić-Ćiković i prof. Dalibora Bernatoviča. Nastupala je  u muzeju Mimara u Zagrebu povodom Dana državnosti 21. maja 2014, na festivalu „Don Brankovi dani muzike“ (2019) u okviru koncerta ”Iskre mladosti” (premijerno izvođenje kompozicije Isaka Adižesa). Učestvovala je i u izboru muzike i izvođenju muzičko-poetske predstave „Daleko u nama“, na stihove pjesama iz zbirke „Gradinar“ Rabindranata Tagorea, izvedeno u KIC-u ”Budo Tomović”. Povodom 170 godina od štampanja ”Gorskog vijenca”, održala je koncert na renesansnoj harfi sa svojom sestrom klarinetistkinjom Milenom Kankaraš, u okviru manifestacije „Njeguško kulturno ljeto“.

              Jedan je od osnivača nevladinog udruženja „Zrcalo“ (2015), u okviru kojeg je realizovala interaktivno predavanje „Poklon Blaženoj Ozani“ prožeto srednjovjekovnom muzikom na keltskoj harfi u crkvi Sv. Pavla u Kotoru, povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane. Godine 2015. Milica je inicirala otvaranje odsjeka za harfu u Crnoj Gori i izradila prvi školski program za harfu za nižu muzičku školu. Kao nastavnica harfe u Umjetničkoj školi za muziku i balet ”Vasa Pavić”, u protekle dvije godine je bila angažovana na izradi novog školskog programa za reformisanu nižu muzičku školu i kataloga za odsjek harfe za srednju muzičku školu, oba odobrena od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 6 =