KIC “Budo Tomović” – Koncert indijske muzike – Muzika za santur

 

Dom omladine Budo Tomovic - 1

 
 

Ugledni indijski virtuoz na santuru dr Danja Dajtankr nastupiće u okviru evropske turneje premijerno u KIC-u, u utorak, 2.februara, u Sali DODEST, od 20 sati. Ulaz je besplatan.

Danja Dajtankr - plakatIzvođenje muzike na santuru dr Danja Dajtankra pratiće indijski muzičari, na tabli i tampuri: Samir Puntamkr i Ninad Dejtankr.

Organizator koncerta je KIC “Budo Tomović” u saradnji sa Ambasadom Indije u Beču. Pokrovitelj koncertne turneje je Indijska fondacija za kulturne odnose.

Crnogorska publika biće u prilici da prvi put čuje zvuke santura, nesvakidašnjeg indijskog trzačkog instrumenta sa sto žica koji je karakterističan za tradicionalnu muziku iz doline Kašmir.

Dr Danja Dajtankr (Dr Dhananjay Daithankar) je poznati indijski kompozitor i virtuoz na instrumentima tabla i santur. Projeklom je iz Lonavle (gradić u Punskom okrugu, u indijskoj državi Maharaštra). Na razvoj umjetnika uticali su njegovi roditelji; njegov otac Digamber Dejtankr, pjevač koji je redovno usavršavao svoje glasovne mogućnosti i majka koja je opazila njegov talenat za ritam i ohrabrila ga da pohađa časove table (indijski perkusionistički instrument) kod poznatog učitelja Pt. G. L. Samanta. Učestvovao je na mnogim festivalima mladih, a osvojio je i niz nagrada prilikom školovanja. Tokom njegovog kursa za Ajurveda (Ayurvedic) medicinu, u periodu od 1977. do 1978. godine, očarali su ga prefinjeni zvuci instrumenta santur. To je narodni instrument koji ima sto žica i projeklom je iz doline Kašmir. U drevno doba santur je bio poznat pod nazivom “šatatantri vina.” Santur je jedini instrument sa žicama koji se svira udarom dva drvena štapića. U vrijeme kada se Danja zainteresovao za ovaj instrument, Danja Dajtankrsantur nije bio dostupan u prodaji. Zato je mladi umjetnik, gledajući fotografije, napravio santur za sebe. Svoj instrument je pokazao maestru santura Pt. Šivkmaru Šarmi, koji je marljivim i maštovitim radom uzdigao santur na nivo klasičnog instrumenta. Šarma je ohrabrio mladog Danjaja i poslao ga kod učitelja Pt. Ratanlala Tikoa, koji mu je nesebično prenosio svoje znanje pune četiri godine. U toku tog perioda, Šarma je pratio njegov napredak i odlučio da ga preuzme kod sebe, što je za Danjaja bilo neprocjenjivo. Tokom učenja i rada osvojio je mnogo nagrada među kojima se izdvajaju: Nacionalna stipendija (1988 – 1990) za usavršavanje santura, nagrada Surmani na festivalu “Savai Gandarva”, “Pune Ki Aša” (Pune Ki Asha) Purskar, nagrada od Aša fondacije, itd. Njegovo izvođenje na santuru je divan primjer čistote raga stila (indijski muzički stil) karakterističnog za Banaras Garanu (jedna od šest uobičajenih stilova sviranja na indijskom instrumentu tabla).
Kao ugledni izvođač na santuru, Danja Dajtankr je koncertirao širom Indije (Puna, Nju Delhi, Mumbai, Hidrabadu, Tirupati, Goa, Gvalior); Evropi (Francuska i Švajcarska); SAD-u, Singapuru, Tajlandu, Dubaiu, Kuvajtu, Bareinu, Seradžiju, itd.
Objavio je nekoliko albuma od kojih se izdvajaju: “Mjesečeve melodije” u izdanju indijske diskografske kuće “Prisma”; album u izdanju “Fontana” (okrug Puna); AC. D. i “Originalni duet” (za santur i indijsku flautu) objavljeni su u izdanju američke audio-video kompanije “Nilam”.