KIC “Budo Tomović” – Koncert pijaniste Andrije Jovovića

 

 

Mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović prirediće svoj prvi solistički koncert u Podgorici u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa “Mladi talenti” u subotu, 24. februara 2018. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Program sa kojim će se predstaviti podgoričkoj publici čine djela: Johana Sebastijana Baha (Tokata u fis – molu, BWV 910), Ludviga van Betovena (Sonata u c – molu, br. 32 op. 111), Frederika Šopena (Balada u g – molu, br. 1 op. 23) i Aleksandra Skrjabina (Preludijum i nokturno za lijevu ruku, op. 9 i Etida u dis – molu, br. 12 op. 8). 

             Pijanista Andrija Jovović (1998) je rođen na Cetinju i potiče iz muzičke porodice. Sa šest godina je upisao Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi Lidije Skender.

              Kao učenik ove škole je učestvovao na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima. Osvojio je specijalne nagrade (100 poena) na državnom takmičenju “Festival mladih muzičara” u Herceg Novom (2013 i 2015), te u kategoriji kamerne muzike na istom festivalu 2015. i na međunarodnom takmičenju u Tivtu (2016); prve nagrade na međunarodnim takmičenjima “Citta di Avezano” u Rimu (2011), “Pjetro Gaci” u Skadru (2013), Banjalučki bijenale (2014), u Bjeljini (2015), “Petar Konjović” u Beogradu (2016); druge nagrade na pijanističkom takmičenju “Frederik Šopen” u Podgorici (2010), “Piano Talents” u Milanu (2012) i treće nagrade na takmičenju “Petar Konjović” (2012 i 2014).

              Pored nagrada, dobijao je pohvale od renomiranih umjetnika-članova žirija, koji su isticali njegov klavirski ton i izuzetnu muzikalnost.

              Učestvovao je na majstorskim kursevima renomiranih pijanista kao što su:  Dmitri Baškirov, Vladimir Viardo, Jurij Kot, Boris Kraljević, Horst Lajhtfrid, Aleksandar Serdar, Bojan Martinović.

              Trenutno je student druge godine klavira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (MDW) u Beču, u klasi renomirane pijanistkinje Nataše Veljković.