KIC “Budo Tomović” – Otvorena izložba “Kulturko na kulturnom događaju”

 

Culture corner - logo

 

U petak, 10. juna 2016. godine, u holu KIC-a “Budo Tomović” u 19h otvorena je izložba likovnih radova djece uzrasta od 5 do 11 godina “Kulturko na kulturnom događaju”.

Portal Culture Corner je 25. maja proslavio godinu dana rada. Kao najmlađi portal, odlučili smo da rođendan proslavimo sa najmlađima zbog čega je, u saradnji sa KIC-om Budo Tomović, organizovan konkurs za nagradnu igru – “Izvedite Kulturka na kulturni događaj”.

Culture Corner tim je izabrao da se rođendan sa otvaranjem izložbe proslavi u srcu kulture glavnog grada – KIC-u Budo Tomović gdje svakodnevno dobijamo podršku i razumijevanje za našu ideju da približimo kulturu publici u mjeri u kojoj to ona i zaslužuje.

 

Izlozba Kulturko na kulturnom dogadjaju - 2

 

Na adresu KIC-a je do 16. maja pristiglo oko 100 radova koje je pregledao stručni žiri u sastavu: Milun Lutovac, književni i likovni kritičar, Damir Hodžić, likovni urednik KIC-a i Milica Kažić, akademska slikarka.

Izložbu je otvorio predstavnik stručnog žirija, Milun Lutovac:

“Zašto se Culture Corner tim odlučio da svoj prvi rođendan proslavi baš na ovaj način i baš u društvu konkursom prozvanih, malih, još uvijek neotkrivenih talenata.

Jedan od razloga je upravo taj što Culture Corner tim liči na taj konkursom odabrani svijet.

I on nam kao i djeca i njihovi crteži na jedan slobodan, spontan i iskren način evo već godinu dana šalje poruke o svom viđenju svijeta i baš kao i mali crtači pita se o njegovoj ulozi u njemu. I on je, kao i dječiji crtež  – ogledalo osjećanja, potreba i želja, ali i strahova i onog o čemu ni jedni ni drugi najčešće nijesu u stanju da govore riječju, ali mogu linijom, bojom i slikom…

Kulturko se uselio negdje između šare i šaranja, crteža i slike, tj. potrebe da se linija pretvori u priču i da se njome uz malo boje nešto objasni. A, šta to ima da se objasni, danas, kada se sve ili skoro sve zna.

Na sceni javnog života, između borbene crvene, životne zelene, emotivno žute i prošivene raznoraznim strahovima crne boje ugurao se i naš Kulturko plave  boje.

Plava, Kulturkova boja  asocira na mir, razumijevanje – ravnotežu. U dječijim crtežima  širom planete, plava se boja  tumači  kao potreba za druženjem – poziv na igru.

Izlozba Kulturko na kulturnom dogadjaju - 3Kormilar našeg večerašnjeg druženja je Kulturko u njegovoj mornarskoj majici! Nećemo večeras o onome čemu su nas pristigli radovi poučili. Na šta su nam skrenuli pažnju, alarmirali čula, a bilo je i toga. Navešću samo djelić, djelića, više pitanje – za sve nas. Ako se Kulturko na nekom od crteža nalazi u praznoj bioskopskoj ili pozorišnoj sali šta bi to trebalo da znači?

Zar ta slika, prenesena iz oka i srca jednog osmogodišnjaka na papir nije opomena da kultura može da odleprša i u neke “toplije krajeve”.

No, večeras smo ovdje u ime slavljenika i onih koji to slavlje svojom kreacijom napraviše još ljepšim.

Neka Kulturkova želja bude cijeđeni sok od  žute, zelene i plave boje – neka digne pehar sa srećnim napitkom – za pune i vesele sale naše kulture.

Zato je, uostalom, Kulturko i rođen!”

Nakon inspirativnog govora gospodina Lutovca uručene su nagrade:

  • Prva nagrada, sedmodnevni boravak u dječijem odmaralištu na Veruši tokom raspusta, koju dodjeljuju Culture Corner tim i KIC Budo Tomović, uručena je Sari Kordić (I-3 odjeljenje, OŠ “Drago Milović”, Tivat).

  • Druga nagrada, bluetooth zvučnik, koju dodjeljuje kompanija MakroMikro iz Podgorice, uručena je Kristina Tijanić (V razred, OŠ “Ivan Vušović”, Nikšić).

  • Treća nagrada, vaučer od 35 eura za kupovinu knjiga po želji, koju dodjeljuje kompanija MAJAART&TO iz Podgorice, uručena je Polini Petrjakovi (V-2 odjeljenje, OŠ “Maksim Gorki”, Podgorica).

  • Specijalna nagrada, set za crtanje i slikanje, koju dodjeljuje stručni žiri, uručena je Petri Radenović (6, godina, vrtić Pčelica, Podgorica).

 

Izlozba Kulturko na kulturnom dogadjaju - 1

 

Direktorica KIC-a Budo Tomović, Snežana Burzan, čestitala je rođendan “jedinstvenom Cutture Corner portalu” sa kojim je KIC ostvario odličnu saradnju i uputila poruku svim prisutnim da je KIC otvoren 24 časa svakog dana u nedelji i da posjete odlično osmišljene kulturne sadržaje od kojih je većina besplatna.

U programu koji je specijalno pripremljen povodom proslave rođendana portala, učestvovali su: ansambl “Flautice” iz Muzičke škole Tivat, plesna grupa umjetničkog centra Mystic i polaznici prve i druge godine radionice glume Dušanke Rabrenović.

Na zadovoljstvo svih prisutnih maskota portala, Kulturko, se pojavio na svojoj izložbi zahvaljujući kreativnoj radionici za djecu, CrEArt iz Podgorice, i donio je Culture Corner timu na poklon “Kulturko lampu” da osvijetli put kulture u Crnoj Gori.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 15. juna.