KIC “Budo Tomović” – Predstava “Roman o Londonu”

U srijedu, 24. jula 2019. godine, u 20:00 h u Velikoj Sali KIC-a “Budo Tomović” biće izvedena predstava “Roman o Londonu”. Predstava Roman o Londonu, koprodukcija je Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ART-a.

Predstava “Roman o Londonu”, nastala je na osnovu istoimenog romana Miloša Crnjanskog. Režiju, dramatizaciju i izbor muzike potpisuje Ana Đorđević. Producent predstave je Boris Mišković. Uloge: Milan Marić, Milica Zarić, Branko Cvejić, Ivana Nikolić, Ljubinka Klarić, Dragiša Milojković, Aleksandar Vučković, Milan Čučilović.

 “Roman o Londonu“ nedvosmisleno govori o poziciji emigranta u stranoj sredini, o razlozima za emigraciju, i emotivnoj, duhovnoj i egzistencijalnoj borbi koju vodi sa sobom i sa drugima osoba primorana na život van svoje zemlje. Dileme i krize koje preživljavaju mnogo brojni naši sunarodnici u emigraciji ne razlikuju se od sudbine Rjepnina i njegove supruge Nađe, glavnih likova u romanu Crnjanskog. Kako je i sam Crnjanski bio emigrant, a „Roman o Londonu“ ima djelimično autobiografski osnov, snaga i peciznost s kojim su u njemu izražena stanja su fascinantni. Teško da postoji literarno delo koje nadahnutije govori o životu u stranoj zemlji, o čežnji za sopstvenom, i očajanju usljed saznanja da je život u njoj ultimativno nemoguć.  Ideja za koju želimo da bude u osnovi svakog elementa predstave, od dramatizacije do njenog vizuelnog dela, i koja će objedinjavati sve njih, i preko njih dejstvovati na publiku je ta da, ma koliko uslovi života bili surovi, razarajući po golu egzistenciju i po duševno zdravlje, čovjek može i mora da zadrži dostojanstvo i pravičnost spram svijeta u kojem živi, i ljubav prema ljudima uopšte, najdaljem koliko i najbližem. To se posebno odnosi na ljubav prema sopstvenoj zemlji, koja ne zavisi od njenog političkog uređenja, a ne znači ni mržnju prema drugim zemljama. Ostati nepokolebljivo objektivan, odmjeren, protivan svakom revanšizmu, mržnji i nasilju, u odnosu na svoj narod, ali i druge narode, ostati nepotkupljiv i kada si gladan, ne izdajući ni za jotu uvjerenja svog srca i logičnog uma, neophodno je da bi život, koji je u svojoj pojavnosti nemilosrdno promjenljiv, imao trajni, neuništivi smisao, svoju kičmu, koja je nesalomiva. (www.beoart.rs)

Ulaznice za predstavu su besplatne i mogu se podići na biletarnici KIC-a “Budo Tomović”.