KIC Budo Tomović – Program “Putopis kao svjedok”


Program “Putopis kao svjedok” koji realizuju NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG) i JU KIC “Budo Tomović” biće organizovan u srijedu, 23.juna 2021. godine, u Multimedijalnoj sali KIC-a od 19 sati.

              Tema večeri su tekstovi o Crnoj Gori objavljeni u francuskoj publikaciji: “Nova revija” od 1879. do 1918. godine. Sa dr Jasnom Tatar Anđelić na ovu temu razgovara Valentina Radulović.

              Knjiga “Nouvelle Revue i Crna Gora 1879 -1918” dr Jasne Tatar Anđelić objavljena je prije dvije godine u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književost i odmah privukla pažnju javnosti, osobito stručne. Tekstovi koji su do tada bili nepoznati crnogorskoj javnosti, dopadljiv, čitljiv i jasan prevod, zanimljivost informacija koje tekstovi nude, kao i otvorenost za stalna i nova proučavanja napisanih tekstova, u posljednjih godinu dana snažno su intezivirali pažnju: istoričara, hroničara, lingvista, teoretičara umjetnosti i kulture, ali i široke čitalačke publike za ovu knjigu i za putopise o Crnoj Gori objavljene u “Novoj reviji” od 1879. do 1918. godine.

               U programu: “Putopis kao svjedok” o knjizi razgovaramo na drugačiji način. Otkrićemo nove detalje i nove slojeve značenja zapisanih svjedočanstava o Crnoj Gori nastale iz pera francuskih putopisaca, podvlačeći značaj kulture i umjetnosti u produbljivanju veza i odnosa među državama i narodima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − 4 =