KIC “Budo Tomović” – Program za 23., 24. i 25. novembar 2015. godine

 

KIC - Logotip

 

U cilju afirmacije crnogorskog amaterskog dramskog stvaralaštva Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ prvi put organizuje manifestaciju Crnogorska amaterska scena – CAS. Manifestacija predstavlja presjek godišnje produkcije amaterske scene u Crnoj Gori i pretenduje da postane tradicionalna.

U okviru CAS-a na Velikoj sceni KIC-a organizovaćemo izvođenje sljedećih predstava: „Avionspotting“ Kolašinskog amaterskog pozorišta, „Bog“ Produkcije Prazan Prostor i KC Nikola Đurković iz Kotora i „Idemo u lov“ Centra za kulturu Berane. Ulaz je besplatan.

 

23. novembar

Predstava „Avionspotting“

Predstava „Avionspotting“ Kolašinskog amaterskog pozorišta biće izvedena u poneđeljak, 23.novembra, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati.

Predstava je rađena po tekstu Ive Brdar, a režirao je Zoran Rakočević. Igraju: Bojan Bulatović, Anđela Trifunović, Đorđije Tatić i Jovana Živković.

U predstavi uzbudljivo tumačenje teksta donosi priču o nesrećnoj porodici koja se suočava sa tragedijom. Paralelno sa životima junaka prožimaju se san i java i gledalac je u stalnoj nedoumici u kojoj se trenutno fazi radnja odvija, ali se time pojačava i sama napetost.

 

Predstava Avionspotting

 

24. novembar

Predstava „Bog“

Predstava „Bog“ Produkcije Prazan Prostor i KC Nikola Đurković iz Kotora biće izvedena u utorak, 24.novembra, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati.

Predstavu je po tekstu Vudija Alena režirao Petar Pejaković, a uloge tumače mladi amateri dramskog studija Prazan prostor i Kulturnog Centra Nikola Đurković.

Satirična komedija radnjom je smještena u antičkoj Grčkoj, a ismijava filozofska pitanja života, smrti, sudbine, slobode i egzistencije.

 

Predstava Bog

 

***

Koncert indijske klasične muzike

Koncert indijske klasične muzike u izvođenju Nitianand Haldipur Trija biće održan u utorak, 24.novembra, u  Modernoj galeriji Muzeja i galerije Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

Indijska klasicna muzika

 

KIC „Budo Tomović“ u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Ambasadom Indije u Beču, predstavlja indijskog umjetnika – Nitiananda Haldipura (Nityanand Haldipur) jednog od vodećih izvođača klasične indijske muzike na bansuri, flauti od bambusa, tipičnom južnoazijskom instrumentu; on će nastupiti u pratnji Udairaja Karpura i Ramanatana Krišna Kumara, koji sviraju tablu i tampuru. Glavni sponzor turneje ovog trija je Indijski savjet za kulturne odnose.

Nitianand Haldipur je dobitnih najvišeg nacionalnog priznanja za doprinos indijskoj klasičnoj muzici koje dodjeljuje Nacionalna akademija izvođačkih umjetnosti sa sjedištem u Nju Delhiju. Muzički kritičari i ljubitelji muzike u Indiji i u inostranstvu su oduševljeni njegovim maštovitim i dirljivim izvođenjima raga, koje obiluju neočekivanim i nadahnutim improvizacijama. Kao svestran muzičar, Haldipur je otvoren za vrijednosti koje nude druge kulture i stilovi. Njegov bogati repertoar se širi od klasične indijske muzike do eksperimentalne fuzije.

Nitianand Haldipur je sljedbenik usamljene genijalne muzičarke Padma Bušan Smt. Anapurna Devi, koja predstavlja čistu srž visoko poštovanog muzičkog nasljeđa. Rođen je u Bombaju, u produhovljenoj porodici koja je bila pravi ambijent za razvoj njegovog skrivenog muzičkog talenta. Njegov prvi “guru” koji ga je upoznao sa umjetnošću, tehnikom i estetikama sviranja na indijskoj flauti bio je njegov otac, pokojni Šri Niranjan Haldipur, sljedbenik renomiranog maestra flaute Pandita Panalala Goša. Pored očevog uticaja, na muzičko interesovanje mladog Haldipura uticali su takođe topli umirujući zvuci bambusove flaute. Tokom naredne dvije decenije Nitiananda su obučavali Pandit Čidanand Nagarkar i Pandit Devendra Murdešvar. Njegov talenat je istinski procvjetao nakon 1986. godine, zahvaljujući čuvenoj Anapurni Devi (kćekra legendarnog Ustada Alaudina Kansaeba), koja ga je prihvatila kao svog učenika. Pod njenim stalnim nadzorom, sviranje Haldipura je dobilo uglađenu tonsku ljepotu, ritmičku eleganciju, dubinu, zrelost i novu dimenziju. Nastavljajući svetu tradiciju učenja tzv. Senia-Maihar škole, Haldipur se posvetio muzici poput virtuoza kao što su: Ustad Ali Akbar Kan, Pandit Ravi Šankar, Panalal Goš i Pandit Nikil Banerje. Obuzet svime što je čisto, lijepo i veličanstveno u indijskoj klasičnoj muzici, on je upio tešku osnovu, disciplinu i finese bogate zaostavštine koju je naslijedio.

Kao visoko rangiran umjetnik od strane Indijskog radija i Javnog servisa, Nitianand Haldipur je učestvovao na Nacionalnom muzičkom programu. Njegovu muziku su objavile izdavačke kuće Magnasound i Lineage.

Više informacija na sajtu: www.nityanandhaldipur.com

 

25. novembar

Predstava „Idemo u lov“ Centra za kulturu Berane biće izvedena u srijedu, 25.novembra, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati u okviru manifestacije Crnogorska amaterska scena – CAS koju Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ prvi put organizuje u cilju afirmacije crnogorskog amaterskog dramskog stvaralaštva. Ulaz je besplatan.

Predstavu je režirao Goran Bjelanović, po tekstu francuskog pisca Žorža Fejdoa, a u predstavi igraju beranski amaterski glumci.

“Idemo u lov” je komedija koja opisuje bračni par iz prve polovine 20. vijeka. Leontina, otmena gospođa aristokratskih manira došla je do saznanja da joj muž nije vjeran. Ona donosi odluku da mu se osveti iskoristivši udvaranje najboljeg prijatelja svoga supruga, doktora i pjesnika gospodina Morisea.

 

Predstava Idemo u lov