KIC “Budo Tomović” – Promocija knjige “Sportski turizam u Crnoj Gori”

 

 

            Promocija knjige “Sportski turizam u Crnoj Gori” autora prof. dr Dragana Klarića biće organizovana u srijedu, 19.aprila 2017. godine, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: doc. dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Univerziteta Crne Gore, dr Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Vesko Drljević, urednik sportske rubrike “Dan-a” i doktorant iz oblasti Sportskog turizma i autor. Medijatorka večeri biće Radmila Krgović.

Promociju organizuje NVO „Kulturni turizam“ u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“.

 

Dragan Klarić, rođen je 24.09.1955. godine u Gacku, Republika Bosna i Hercegovina. Nakon završetka Saobraćajne tehničke škole u Sarajevu, 1977. godine, Fakultet poličkih nauka u  Sarajevu  završava 1982. godine.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstrvo 2008. godine uspješno brani magistrarsku tezu pod naslovm: Perspektive razvoja sportskog turizma na Crnogorskom primorju.

Na fakultetu za Turizam i ugostiteljstvo u Ohridu, 2010. godine doktorirao je na temu Menadžment sportskog turizma na Budvanskoj rivijeri u periodu od 1999. do 2009. godine, da bi  19. 12. 2011. god stekao zvanje docenta,  za užu oblast Menadžment, na Univerzitetu Union u Beogradu.

Četiri godine kasnije, 2015. , na istom Univerzitetu dobio je naučno zvanje profesor doktor.

Istovremeno sa školovanjem bio je vrhunski sportista, igrajući odbojku  za tadašnjeg jugoslovenskog prvoligaša sarajevsku „Bosnu” i nastupajući za mlađe selekcije reprezentacije Jugoslavije.

Po završetku aktivne igračke karijere posvetio se trenerskom poslu u Odbojkaškom klubu „Budvanska rivijera”, vodećem klubu u crnogorskoj odbojci.

Na početku radne karijere, od 1986. do 1992. radio je u isntitucijama kulture. Od 1992. godine do danas njegov životni angažman vezan je za nauku, menadžment i novinarstvo.

Radio je kao pomoćnik direktora u Kulturno-informativnom centru Budve, a bio je i rukovodilac preduzeća „Budva koncert“. Novinarsku karijeru započeo je kao novinar urednik u Radio Budvi, da bi od 1996. do 2000. godine obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika u istoj javnoj informativnoj instituciji.

U 2004. godini imenovan je na funkciju direktora JLREDS Radio Budva, a istovremeno je izabran i za Predsjednika Upravnog odbora Udruženja lokalnih javnih emitera Crne Gore i za člana Upravnog odbora Instituta za medije Crne Gore.

Od 2013. godine nalazi se na radnom mjestu Izvršnog direktora  Radio Televizije Budva.

Od marta 2017. godine radno angažovan u kompaniji M:tel.

Od 2010. angažovan kao profesor na fakultetu za Menadžment u Herceg Novom, na predmetima Markenting i Organizacija preduzeća.

 

Za svoj profesionalni rad više puta bio je nagrađivan. Tako je 1986. i 1987. godine proglašen za najboljeg sportistu Budve, u 2002. godini proglašen je za najboljeg sportskog radnika u Budvi, 2003. godine Udruženje sportskih novinara proglasilo ga je za najboljeg sportskog dopisnika Crne Gore. Pomenuto Udruženje  decembra 2014. godine dodijelilo mu je specijalno priznanje za publicistiku iz oblasti sporta u Crnoj Gori.

Učestvovao je u  Skupštini evropskih regija u Briselu, koja je održava 05. oktobra 2014. godine, koja je održana na temu „Budućnost Regionalne televizije i medeija”.

Član je Upravnog odbora Međunarodnog naučnog časopisa za medije, komunikacije, novinarstvo i odnose s javnošću, koje izdaje Akademije društvenih nauka.

Član Uređivačkog odboira Media and Communication / Mediji i komunikacije – Međunarodni naučni časopis za medije, komunikacije, novinarstvo i odnose s javnošću.

Učestvovao je na Kongresu evropskih menadžera (Congress of European managers) Budva June 6-7.2016.

 

Naučno istraživačka delatnost:

Paralelno sa navedenim  angažmanima bavio se sportskom publiucistikom.

Objavljene knjige: Klarić D. (2004): „Pola vijeka izazova“ – Istorijat automobilizma u Budvi – AMD Budva 1954 – 2004; Klarić D. Đorđević Ž (2000): Sportska monografija – Budva, Informativni centar Budva; Klarić D Đorđević Ž (2007): Sport u Budvi, Radio Budva; Klarić D. (2012): Sportski turizam na Crnogorskom primorju,  Fakultet za menadžment Herceg Novi. (318); Grupa autora, Klarić D.(2011) : BUDVA grad kralja Kadma – Monografija Budve –   (poglavlje o sportu) (376-389); Klarić D. (2014) : Rodna ravnopravnost – Žene u budvanskom sportu, SO Budva 2014 (150 str.); Grupa autora, Klarić D (2014): Paštrovski almanah I (Sokolstvo u Budvi i Paštrovićima), (385-388); Klarić D.  (2017) Sportski turizam u Crnoj Gori (DAT Budva)

Objavio je više naučnih radova iz oblasti sportskog turizma i učestvovao na domaćim i međunarodnim naučnim konferencijama.

Prof.dr Dragan Klarić živi i stvara u Budvi.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + 20 =