KIC “Budo Tomović” – Promovisana knjiga pjesama Barbare Delać

 

 

Zbirka poezije „Tomorrowland“ pjesnikinje Barbare Delać predstavljena je sinoć (12. jun 2018.) u KIC-u „Budo Tomović“. Prva samostalna knjiga pjesama Delaćeve objavljena je kao pobjednička na 32. Festivalu mladih pjesnika u Zaječaru.

              Razgovor sa autorkom vodila je urednica informativno-edukativnog programa u KIC-u Valentina Knežević. Govoreći o poeziji Delaćeve, ona je istakla da je riječ o pristupu društveno-angažovane poezije, kritički uronjene u stvarnost, koja iz pjesme u pjesmu traži odgovarajući jezički i stilski izraz za reakciju na brojna uznemirujuća individualna i kolektivna iskustva.

             „Ako bi trebalo da odredimo glavna pitanja i teme koje otvara moja zbirka, u najširem smislu to je propitivanje i traženje položaja mladog čovjeka u savremenom svijetu, tj. njegovu svijest. Na primjer, neke se pjesme bave pozicijom pojedinca u porodičnim, ljubavnim, tj. intimnom okruženju, dok druge zalaze u pitanja opstanka svijeta, bilo da je riječ o „eko-apokalipsi“ ili o pseudostvarnosti i uljepšanoj slici svijeta“ – istakla je autorka.

             U pjesmama Barbare Delać brojne su reference na autore, djela ili fenomene iz gotovo svih umjetnosti. Kao teoretičarka i istoričarka umjetnosti, kazala je da je njeno obrazovanje sigurno uticalo na to, jer joj je pružilo uvid u načine na koje su teme koje i nju okupiraju obrađivane u umjetnosti u različitim epohoma, poetikama, formama, te da je to znanje ponekad poslužilo i kao motiv.

             Barbara Delać je član Foruma mladih pisaca u KIC-u od osnivanja ove književne grupe 2015. godine, a za to vrijeme njena poezija je objavljivana u nekoliko zbornika i časopisa, i našla se u izboru nekoliko značajnih regionalnih književnih konkursa i festivala. Nagradom na Festivalu mladih pjesnika u Zaječaru stekla je priliku da godinu dana radi na zbirci „Tomorrowland“, koja je objavljena krajem maja ove godine.

              „Pobjeda na festivalu na kojem su bila prepoznata sada već velika imena regionalne pjesničke scene postavila je pred mene određene kriterijume koje sam se potrudila da ispunim. To je ujedno i lijepa prilika da moja poezija dođe do publike koja prati nova kretanja u savremenoj poeziji.“, kazala je Delać.