KIC „Budo Tomović“ – Puno muzike, baleta, filmova u junu

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

U poneđeljak, 30. maja 2016. godine, Kulturno informativni centar “Budo Tomović” održao je press konferenciju, na kojoj je prezentovan program za jun.

Učesnici PRESS-a bili su: Zoran Šoškić – pomoćnik direktora i urednici KIC-programa Maja Popović (muzički) i Miodrag Miško Popović (filmski).

 

Press - program jun

Press - program jun - 2

 

Nakon više od 60 KIC-ovih i gostujućih programa, tokom maja, u kojima je uživalo oko osam hiljada posjetilaca, Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ i u junu će probirljivoj podgoričkoj publici ponuditi oko 40-tak programa iz oblasti muzike, filma, baleta, pozorišta, književnosti…

Svjetski dan muzike 21.jun biće obilježen koncertom mladog francuskog džez pijaniste i kompozitora, dobitnika značajnih međunarodnih džez nagarada Tomasa Enhoa (Victoires du Jazz, Djangodor, FIPA d’Or) koji će nastupiti sa svojim trijom u kojem su i Žeremi Brijer, kontrabas i Nikola Šarlije, bubnjevi.

Dio junskog muzičkog repertoara biće i koncert perspektivne crnogorske gitaristkinje Nađe Janković, dobitnice dvadeset specijalnih i prvih nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima (17.jun). U junu će takođe biti i autorsko veče kompozitora Milivoja Božovića (9.jun), godišnji koncert baletskog odsjeka Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” (6.jun) i godišnji koncert Muzičke škole “Andre Navara” (8.jun). Kulturno kreativni centar “Akord” iz Nikšića umjetničko – zabavnim programom obilježiće 19 godina postojanja (15.jun), a podgoričkoj publici svoj prvi solistički koncert i promociju CD-a pokloniće Novak Laketić 2.juna.

Filmski repertoar u KIC-u biće tradicionalno bogat i raznovrstan i u junu. Filmska revija “Velikani slikarstva na filmu” posvećena svjetski priznatim likovnim umjetnicima biće na programu od 13. do 16.juna (13.jun – Žudnja za životom 1956; 14.jun – Polok 2000; 15.jun – Gojine utvare 2006; 16.jun – Modigliani 2004). U saradnji sa Ambasadom Izraela od 7. do 9.juna biće organizovani “Dani izraelskog filma”, a uz podršku Instituta Konfucije i “Dani kineskog filma” od 23. do 25.juna.

U okviru informativno – edukativnog programa reprizira se jedinstveni teatar poezije “Glasovi lavirinta” Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović” (3.jun) koji je nedavno prilikom premijernog izvođenja naišao na sjajan odziv i pozitivne reakcije publike i medija.

Svečana dodjela diploma polaznicima druge generacije Škole retorike KIC-a “Budo Tomović” predviđena je 9.juna. Promociju drugog dijela romana “Majko, zašto?” autorke Mirsade Bibić Šabotić je 1.juna, a svoju novu knjigu “Dijalozi u Parizu” 6.juna predstaviće i Tijana Živaljević.

Premijera koreobajke “Alisa u zemlji čuda” čiju koreografiju potpisuje profesorica Viktorija Strugar je 14.juna, a svoju novu monodramu “Prevariću a no što ću” 10.juna izvešće Stanko Miranović.

Izložbu dječijih likovnih radova “Kulturko na kulturnom događaju” prispjelih i nagrađenih na nedavno održanom konkursu, priređuje KIC u saradnji sa timom portala Culture Corner 10.juna, a izložbom slika “Krovovi Crne Gore” 27. juna predstaviće se prvi put u svom gradu Goran Vujošević.

Međunarodni dan društvenih igara obilježava se u saradnji sa NVO “Brljok” 18.juna, a KIC će biti i domaćini manifestacije “Dan najboljih” u okviru koje će biti dodijeljene nagrade najboljim učenicima polumaturantima Glavnog grada, dobitnicima Luča.

Jedan od KIC-ovih prioriteta jeste saradnja sa institucijama, umjetničkim organizacijama i NVO sektorom pa su prijatelji KIC-ovih junskih programa: ambasada Izraela u Beogradu, Francuski institut, Institut Konfucije, Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Muzička škola “Andre Navara”, portal Culture Corner, baletska trupa “Allegro”, Kulturno kreativni centar “Akord” – Nikšić, Jazz Art, NVO “Brljok” i drugi.

Ulaz je besplatan za skoro sve junske programe u KIC-u, osim za dva baletska koncerta. Više informacija – biletarnica KIC-a /9 – 20 h ili telefonom na: 020 664 237.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA

PROGRAM m - Jun 2016