KIC “Budo Tomović” – Revija “Muzički geniji na filmu”

 

KIC - Logotip

 

 

Revija “Muzički geniji na filmu” biće organizovana u okviru filmskog repertoara Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ od 13. do 15.marta, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Revija će obuhvatiti projekciju filmova koji su posvećeni velikanima muzičkog stvaralaštva.

Sa filmom “Šopene, ljubavi moja” (1991) reditelja Džejmsa Lapina počeće revija u neđelju, 13.marta, koja donosi priču o francuskoj spisateljici Žorž Sand i poljskom kompozitoru Frederiku Šopenu.

Biografski film “Besmrtna ljubav” (1994) o životu legendarnog Ludviga Van Betovena sa Geri Oldman (Gary Oldman), Jerun Krabe (Jeroen Krabbé) i Izabel Roselini (Isabella Rossellini) u glavnim ulogama biće prikazan u poneđeljak, 14.marta u kojem proslavljeni kompozitor pred smrt ostavlja misteriozno pismo upućeno njegovoj “besmrtnoj ljubavi”, bez ikakve naznake ko bi to mogao biti.

Dobitnik osam „Oskara“ film “Amadeus” (1984) reditelja Miloša Formana zatvoriće reviju u utorak, 15.marta. Film prati sukob između dvorskih kompozitora Antonia Salieria (F. Murray Abraham) i mladog Amadeusa (Tom Hulce). Salieri na dvoru uživa ugled glavnog kompozitora, ali dolaskom Amadeusa koji „stvara muziku za bogove“, počinje da shvata da je u odnosu na njega samo osrednji kompozitor.