KIC “Budo Tomović” – Veče melodrameGlumica Anđelija Rondović i pijanistkinja Tamara Jašović prirediće veče melodrame u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“ u poneđeljak, 20.maja 2019. godine, u Velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

                Program koncerta čine djela: Zdeneka Fibiha, Franca Lista, Maksa Hajnriha i Jana Dušeka koja su nastala po književnim djelima velikih pjesnika.

                Mlade umjetnice – glumica Anđelija Rondović i pijanistkinja Tamara Jašović počele su da sarađuju 2017. godine, kada su izvele djelo francuskog kompozitora Fransisa Pulanka (Francis Poulenc) “L’historie de Babar le petit elephant” na međunarodnom festivalu alternativnog pozorišta “Korifej” u KolašinuU želji da i dalje zajedno nastupaju i izvode djela pisana za naratora i pijanistu odabrale su program za nastup na 10. međunarodnom takmičenju u interpretaciji melodrame “Zdeněk Fibich” koje se održava u Pragu već dvadeset godina (svake druge kao međunarodno). Pred sedmočlanim internacionalnim žirijem, koji je obuhvatao renomirane umjetnike iz pet zemalja, u oktobru 2018. godine, osvojile su III nagradu, kao i specijalnu nagradu za prevod takmičarskih melodrama sa češkog i  njemačkog jezika na maternji jezik. Međunarodni žiri radio je u sastavu: stalni član žirija Věra Šustíková, češka glumica Markéta Hrubéšová, slovačka glumica Zuzana Lauričínková, rumunski kompozitor Adrian Pop, njemački pijanista Moritz Ernst, britanski scenarista i muzičar Matthew Faulk i češki kompozitor Zdeněk Barták. Program sa kojim su nastupile na takmičenju obuhvatao je tri eliminatorne etape i to: obavezno djelo kompozitora Fibicha (1. etapa), po kojem takmičenje nosi naziv, melodramu Franca Lista (Franz Liszt) Die traurige Mönch (2. etapa) i dva Šekspirova soneta kompozitora Jana Dušeka (3. etapa). Sve kompozicije su inspirisane prvobitno nastalim književnim djelima velikih pjesnika, čije naslove i nose, a na čije su tekstove kompozitori kasnije stvarali melodrame. Djela su pisana u epohi romantizma, izuzev melodrama Jana Dušeka (1985-), českog kompozitora, koji je inspirisan 66. i 71.  Sonetima Šekspira napisao djelo “Umirem od ljubavi” 2016. godine, specijalno za takmičenje melodrama u Pragu. 

                Anđelija Rondović, glumica i asistent na FDU, već godinama postiže odlične rezultate u svojoj struci. Zapažena još u toku studija, učestvovala je u projektima Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju i podgoričkog Gradskog pozorišta. Po završetku studija sarađivala je sa režiserima Pep Gatelom, Diego de Breom, Goranom Bulajićem i Jevgenijem Ibragimovim. Učestvovala je u projektu “InterKunst Instant Acts” u Berlinu 2016. godine, na manifestaciji “Dani Danila Lazovića” u Priboju; na međunarodnom festivalu KORIFEJ, koji se održava svakog ljeta u Kolašinu, vodi radionice glume. Za glumačka ostvarenja nagrađivana je više puta, osvojila je “Zlatnu masku” za najbolju žensku ulogu u predstavi Ljubaf na festivalu Trema u Rumi, nagradu za scenski pokret na festivalu Beskraj 10 kvadrata u Prokuplju i nagradu za interpretaciju melodrama na međunarodnom takmičenju Zdeněk Fibih u Pragu, 2018. godine.

               Tamara Jašović je diplomirala na katedri za klavir Muzičke akademije na Cetinju u klasi profesora Vladimira Bočkarjova, gdje trenutno završava magistarske studije na smjeru za korepeticiju. Dobitnica je brojnih nagrada za izuzetan akademski uspjeh, Plakete Univerziteta Crne Gore, najviše priznanje za oblast umjetnosti. Pored brojnih koncerata kako u Crnoj Gori, tako i na scenama u Austriji, Mađarskoj i Italiji, postigla je uspjehe i na međunarodnim takmičenjima osvojivši specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Tivtu, u kategoriji korepeticija, kao i III nagradu na međunarodnom takmičenju u interpretaciji melodrama Zdeněk Fibih u Pragu, 2018. godine.