KIC je dobra navika


Povodom 55 godina rada Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“, direktorica Snežana Burzan Vuksanović dala je duži intervju dnevnom listu ‘’Pobjeda’’ ističući da „srce kulture grada“ daje kontinuirani doprinos kulturnom životu Podgorice i Crne Gore. Direktorici Burzan Vuksanović nedavno je Asocijacija menadžera Crne Gore dodijelila nagradu za „naj menadžerku u javnom sektoru Crne Gore“ za 2019. godinu, cijeneći odlične rezulatate koje postiže prethodnih godina. 

Prema njenim riječima  najveća, neprolazna vrijednost trajanja  nekadašnjeg Doma omladine, današnjeg KIC-a „Budo Tomović“ je u tome što je pisao neka od najljepših poglavlja u dugoj tradiciji podgoričke i crnogorske kulture. “Stariji sugrađani, koju su odrastali uz ovu instituciju reći će vam da KIC nije samo kulturni centar, već puno više. To je cijeli jedan skup vrijednosti, ideja, ideala, mjesto gdje se njegovala i kulturna i duhovna ljepota, gdje su generacije sanjale, a potom i ostvarivale snove o jednoj drugačijoj, posebnoj umjetničkoj stvarnosti. KIC kuca specifičnim ritmom već 55 godina, dajući dodatni impuls kulturi razvoja ovog grada, držeći je uvijek budnom’’, kaže Burzan Vuksanović.  Dodaje da je tako  uvijek bilo. Nekada više, nekada manje, nekada sa više entuzijazma ili većim budžetom, nekada sa skromnijim. Nekada sa više kreacije, nekada monotonije. Ona podsjeća da je institucija osnovana krajem davne 1965. godine, da je odmah postala mjesto okupljanja prvenstveno mladih i umjetnika raznih profila. Dom omladine je bio otvorenih vrata, te je omogućavao predstavljanje stvaralaca, ali i ugostio mnoge afirmisane umjetnike iz Crne Gore i inostranstva.

Burzan  Vuksanović  kaže da je KIC i danas, poslije 55 godina intenzivnog rada, ostao prepoznatljiva multimedijalna institucija kulture, upravo zato što omogućava publici da u svome gradu vide i čuju vrhunske umjetnike, ali i pruža šansu kreativcima svih generacija da predstave svoje umjetničko stvaralaštvo. Poznato je da je KIC od svoga utemeljenja njegovao etno-kulturu, multikulturno prožimanje, te promovisao očuvanje kulturne baštine i njegovanje tradicije. Najveća vrijednost trajanja KIC-a je upravo u tome što već pet i po decenija baštini najljepšu tradiciju, afirmiše savremenu kulturu, kreira nove umjetničke tendencije, podstiče stvaralaštvo umjetnika i kreira kulturnu klimu glavnog grada 21. vijeka.

Direktorica Burzan Vuksanović teško da može izdvojiti samo jedan najplodniji period iz duge istorije KIC-a, jer  je bilo više takvih izuzetnih, stvaralačkih perioda.

“Nekadašnji Titograd dičio se festivalima kakvi su bili FJAT, potom FIAT, zatim DODEST-ovi dani, ali i brojnim drugim aktivnostima koje su se odvijale na njegovim scenama – Tribina mladih, Klub pisaca, pozorište DODEST, Dramski i Recitatorski studio, Studio za ritmiku i balet, Likovna škola i Galerija, Filmski klub, Folklorni ansambl, Narodni i Zabavni ansambl, Omladinski i Dječji hor. Nekadašanji Dom omladine bio je svojevremeno jedina institucija ovakve vrste u gradu koja se bavila organizacijom i bila domaćin svih prigodnih programa, akademija, proslava, kongresa’’, ističe ona.

Danas, bez lažne skromnosti, KIC mnogo dinamičnije kreira kulturnu fizionomiju ovog grada i države. Naše, sad već prepoznatljive manifestacije i festivali našli su put do brojne publike. Regionalni književni festival „Literitorija“, manifestacija kamernih dramskih ostvarenja MAKADO, Ljetnji kamp za kamernu muziku, Mjesec poštovanja džeza, Festival „Stare note – novi zvuci“, KIC-ove autentične filmske revije, kurs crnogorskog ora, Škola retorike i drugo, dio su našeg današnjeg prepoznatljivog imidža. Vrijedno je podsjetiti da je KIC prva i za sada i jedina, javna ustanova kulture koja je dobila vrijedno priznanje – ISKRA za filantopiju 2016. godine.

Govoreći o postignutom, kazala je da je veoma  zadovoljna rezultatima koje KIC postiže posljednjih godina premašujući, uz ograničena budžetska sredstva, po nekoliko puta planirani obim aktivnosti.

“Znate da u redovnim okolnostima radimo 24 sata, da dnevno imamo i po više programa, da u kući radi desetak različitih radionica i sekcija, najstariji folklorni ansambl u Podgorici, dječji hor Zvjezdice, KIC pop hor već četvrtu godinu, i drugo. Ako govorim u brojevima, godišnje smo organizovali ili bili domaćini oko 350 programa, koje je pratilo blizu 60 hiljada posjetilaca. Dodaću da je možda još važnije što su veoma česte ili svakodnevne riječi podrške i zahvalnosti, kako od publike tako i od brojnih umjetnika i saradnika kojima dajemo šansu. To nam daje vjetar u leđa da radimo još više, još istrajnije i da ne mijenjamo naš kurs, jer još dugo godina želimo da opravdavamo status koji imamo.’’, poručuje direktorica.

Kada je riječ o usklađivanju repertoara u pandemiji  i eventualnim  problemima oko organizacije događaja, kazala je da su sve aktivnosti u KIC-u  organizovale  u skladusa važećim mjerama NKT-a  i odvijale bez problema. Neki  programi ove godine su se  morali odložiti i otkazati (festival „Literitorija“, manifestacija „Mjesec poštovanja džeza“, koncert Trija Miško Plavi, koncerte KIC pop hora, plesno-muzički spektakl „Sunce Anadolije“).

“Uz distancu i limitiran broj posjetilaca u salama, obavezno nošenje maske i dezinfekciju, ipek se uspjelo u tome da se program uspješno realizuju, istovremeno brinući o zdravlju zaposlenih, publike i umjetnika, koji su nas i tokom pandemije često kontaktirali  pitajući kada ćemo ponovo raditi po starom. KIC je  navika.”, sa  ponosom ističe ona.

Odgovarajući na pitanje o posjećenosti programa u doba koronavirusa, navela je da su svi programi koji su organizovani  tokom oktobra bili  posjećeni. Uz već poznato  ograničenje od 50 posjetilaca u velikoj sali, po toliko ljudi je i pratilo koncert beogradskog kantautora Dušana Strajnića Dukata, frontmena benda Stray Dogg, sa kojim je otvorena programska sezona. Sličan broj je svake večeri pratio reviju „Svjetska književnost na filmu“, potom drugi regionalni Festival stand-up komedije „Opuč“, predstavu „Aleja zaslužnih građana“ Kulturnog centra „Homer“ iz Podgorice, predstavljanje novog romana Mihaila Radojičića „Smrt je uvijek u modi“, kao i solističke koncerte talentovanog violiniste Viktora Hutera i „Olimpijadu poezije“. Premda se dešavalo da se svi zainteresovani ne mogu primiti na program, mjere će se, kako kaže, i dalje poštovati, uz očekivano razumijevanje publike.

Kada je riječ o uređivačkoj politici KIC-a, prema riječima direktorice, ona je takva da se vodi računa o svim segmentima umjetničkog stvaralaštva u gradu, ali i o umjetnicima svih generacija. “Ovakva, gradska institucija kulture uvijek mora da bude dostupna svima i otvorena za nove projekte, ideje, a prije svega mlade i neafirmisane umjetnike. Ona je rasadnik talenata svih profila, koje treba podržati na početku njihovih karijera’’, navodi B. Vuksanović.

Čuvajući naše tradicionalne vrijednosti i njegujući kulturnu baštinu, podstičući razvoj amaterizma, KIC je istovremeno prepoznat i kao prostor za nove i moderne umjetničke izraze, alternativne sadržaje, savremenu umjetničku praksu i jedan svježi, avangardni pristup u kulturi. Kroz koncepte pet programskih cjelina, dodala je,  KIC uspijeva da publici ponudi kvalitetno osmišljen repertoar, a publika punim salama i iskrenom podrškom i povjerenjem, daje dodatni motiv da se ide korak dalje.

U dužem intervjuu “Pobjedi”, povodom 55. rođendana KIC-a, Burzan Vuksanović je govoreći o prostoru za mlade ljude i njihovom učešću u kulturnim aktivnostima, još jednom je podsjetila da su vrata KIC-a su širom otvorena za Podgoričane svih generacija, a naročito za mlade.  “Prepoznat je naš Forum mladih pisaca, koji već pet godina fascinira ne samo domaće poslenike književnosti, već i regiona, a veoma su popularni i posjećeni: Škola retorike prof. Radovana Radonjića, kurs kreativnog pisanja, DODEST-ova radiona glume, višegeneracijski kursevi folklora, probe Zvjezdica, KIC pop hora… Takođe imamo odličnu saradnju sa gradskom Kancelarijom za mlade, ali i sa brojnim NVO: ATAK, Kutak, CARM, CGO Mladi info…Bili smo domaćini i Međunarodnog festivala lutkarstva, Festivala tolerancije, regionalne konferencije TEDx, Europe Film Festivala i podržali smo odličan projekat grupe mladih entuzijasta pod nazivom „Platform 081“.

Ističem da u okviru našeg muzičkog programa već godinama njegujemo ciklus Mladi talenti, zatim promovišemo mlade muzičke nade u okviru festivala „Stare note – novi zvuci“. Ugostili smo prve izložbe brojnih mladih slikara, godinama smo organizaciona podrška međunarodnom festivalu Folklora djece i mladih „Skoči kolo da skočimo“. ” navodi ona.

Dodala je i daPodgoričani u svom „srcu kulture grada“ i u narednom periodu mogu očekivati raznovrsnu ponudu umjetničkih programa. KIC je modernizovao svoj vebsajt, a  u toku je izrada monografije povodom 55. godina rada, a uz podršku urednice Nade Bukilić i grafičkog dizajnera Nikole Latkovića, sredinom decembra Podgorici i nekadašnjim brojnim „Budovcima“, ali i novim generacijama današnjih „KIC-ovaca“ biće predstavljeno to djelo.

Istakla je i saradnju sa Bosanskim kulturnim centrom i rad na projektu „Glasovi mira“ u okviru zajedničkog regionalnog projekta „Dijalog za budućnost“, koji podržavaju agencije UN-a, a kojima će KIC nastaviti da razvija i unaprijeđuje regionalnu saradnju. Rezultat ove saradnje biće sljedeće godine kada će mladi umjetnici Podgorice i Sarajeva, na dva zajednička koncerta, predstaviti izuzetno djelo „Misa za mir“ kompozitora Karla Dženkinsa.

Govoreći o novim infrastrukturnim ulaganja, direktorica je kazala da uz razumijevanje i podršku Glavnog grada, svake godine iz kapitalnog budžeta se opredijeli jedna količina novca koja se usmjerava u najpotrebnije rekonstrukcije, neophodne kako bi lakše i kvalitetnije, na savremen način, realizovali programe. “Tako smo nedavno završili adaptaciju krovne ploče. Prošlih godina zamijenjena je plafonska i zidna rasvjeta u Velikoj sali, rekonsturisan je sistem scenske mehanike (cugova) na velikoj sceni, zamijenjen je sistem grijanja i hlađenja u Velikoj sali, ali i kompletno rekonstruisana i opremljena sala Dodest.”, zaključuje u intervjuu direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + 15 =