KIC – Obilježena 105. godišnjica rođenja Buda Tomovića


U susret 21. septembru, danu rođenja narodnog heroja, revolucionara i velikog humaniste Buda Tomovića, danas je položeno cvijeće na njegovu  bistu ispred  Kulturno -informativnog centra koji nosi ime ovog velikana već 54 godine.

               Tradicionalno, cvijeće su položili zaposleni u KIC-u na čelu sa direktoricom Snežanom Burzanom, ali i prijatelji omiljene gradske institucije.

               Direktorica Burzan kazala je da  nekadašnji Dom omladine, a današnji KIC, sa ponosom nosi ime  Buda Tomovića, čuvajući na taj način uspomenu na istaknutog borca, intelektualaca, advokata, pjesnika, kosmopolitu,  prvog predratnog  predsjednika Crnogorske narodne omladine. “Čuvajući ideje slobodarstva i antifašizma, za koje se i Budo Tomović borio, podsjećamo i mlađe generacije da se u današnjem vremenu za uzore imaju prave heroje koji su dali živote za slobodu” – poručila je Burzan.

                 Ona je najavila i da će od sljedeće godine, na 55. godišnjicu postojanja, ova institucija kulture 21.septembar obilježavati kao Dan Buda Tomovića.

                A da ni današnja ni buduća đeca neće zaboraviti djelo Buda Tomovića, recitovanjem stihova obećale su Ines Milić i Kristina Radičević učenice razreda III/5  OŠ “Maksim Gorki”. Skup su uveličali i članovi Folklornog ansambla KIC-a.  

                 I članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice pozdravili su lijepu tradiciju obilježavanja godišnjice rođenja Buda Tomovića koju ovaj Kulturno – informativni centar u kontinuitetu njeguje. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + fourteen =