KIC otvara vrata od poneđeljka


JU KIC “Budo Tomović” počinje, prema preporukama NKT-a i IJZCG, sa redovnim programskim aktivnostima, pa će sljedeće sedmice početi sa radom: Forum mladih pisaca KIC-a, najstariji gradski folklorni ansambl, KIC pop hor i dječji hor Zvjezdice. 

Tokom juna KIC organizuje nekoliko promocija knjiga domaćih autora, izložbe slika i umjetničkih rukotvorina, premijeru dokumentrnog filma Filipa Rašovića “Primjeri – Fundina”, a povodom Svjetskog Dana muzike – 21. juna je koncert mladih virtuoza, učesnika KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”: Luke Perazića, Sima Šiševića, Koste Popovića, Vladane Perović, Viktora Hutera, Sarija Šaćirija, Petra Popovića, Miljana Stanišića, Miloša Pavićevića i dr. 

Prvi će se, nakon “doba korone”, u KIC-u predstaviti izložbom i mini koncertom, učesnici projekta ‘’Crnogorski umjetnički kružok’’ NVO-a Zinak, i to u poneđeljak, 8. juna sa početkom u 19 h u izložbenom holu KIC-a, a sve pod važećim mjerama i preporukama IJZCG. 

Podśetimo da je KIC poštujući mjere NKT-a i IJZCG u “srcu kulture grada” u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, od 16. marta do kraja maja, otkazao oko 40  planiranih i pripremljenih programa. Uz ostalo, otkazani su: treći KIC-ov Festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci”, koncerte dva svjetska virtuoza – Edina Karamazova jednog od najharizmatičnijih gitarista današnjice i Dejana Gavrića, flautista i profesor na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” u Maincu (Njemačka). Zatim, koncerte popularnog Trija Miško Plavi (harmonika), u kojem su i Vasil Hadžimanov klavir/klavijature i Srđan Dunkić (bubanj). Otkazan je muzičko – plesni spektakl “Sunce Anadolije” iz Ankare, naše peto izdanje regionalnog književnog festivala Literitorija, tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana poezije. Otkazani su ove godine i svi koncerti i prateći programi u okviru tradicionalne manifestacije Mjesec poštovanja džeza uključujući koncerte umjetnika: iz Turske, Njemačke, Azerbejdžana, Srbije i druge. Kada je riječ o majskom repertoru, otkazana su dva koncerta sevdah umjetnika Boža Vreća, Festival stand up komedije OPUČ, kao i brojne godišnje koncerte podgoričkih srednjih škola, umjetničkih škola i klubova.

Tokom prethodnog perioda, uz sugestiju Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu, a zbog Covida19, KIC je preusmjerio oko 160 hiljada iz budžeta KIC-a (inače planiranog za drugi i treći  kvartal) tako da ove godine, uz ostalo, neće biti najavljene rekonstrukcije velike sale KIC-a. Naglasimo da uskoro uz podršku Glavnog grada, počinju radovi na postavljanju hidroizolacije na krovnoj ploči terase KIC-a, u vrijednosti oko 40 hiljada.   

Dok je trajalo “programsko zatišje”, KIC je nastojao da putem društvenih mreža održava kontakt s publikom, ali i sa umjetnicima širom regiona koji su neprestano pokazivali interesovanje za pomjeranjem termina ili novim gostovanjima.

Nakon prvog talasa popuštanja mjera NKT-a, KIC je podržao projekat nove multimedijalne platforme za generisanje umjetničkih ideja ’’Platform 081’’, pa je tako na krovu KIC-a 17. maja nastupio poznati podgorički DJ i producent Ognjen Vuković poznatiji kao AudioStorm. Publika je, uz sjajne reakcije, događaj pratila putem live stream-a na Facebook stranicama Platform 081 i KIC-a.  

I članovi KIC pop hora su u duhu nacionalne kampanje #ostanidoma, iz svojih domova pjesmom pozdravili publiku, snimivši tokom dva i po mjeseca, čak tri numere: ’’Za million godina’’, ‘’Uz maršala Tita” povodom 40-godišnjice od njegove smrti i nedavno, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore himnu ’’Oj svijetla majska zoro’’. 

Vrijedni su bili i članovi Foruma mladih pisaca KIC-a pa su u okviru Memoranduma o saradnji potpisanog između Saveza slijepih Crne Gore (SSCG) i Foruma mladih pisaca KIC-a ’’Budo Tomović’’ krenuli sa realizacijom projekta SSCG „Audio poezija“. Pjesnici Foruma snimaće svoju poeziju, a cilj je da ljude oštećenog vida upoznaju sa svojim stvaralaštvom, na njima blizak način – audio formatom. Takođe portal Mondo.me pokrenuo je serijal intervjua sa mladim crnogorskim književnicima gdje su već objavljena tri intervjua sa našim članovima Foruma: Janom Radičević, Barbarom Delać i Lukom Boljevićem.  

Svečana akademija povodom 55. rođendana KIC-a i godišnji koncert folkloraša biće organizovan u okviru DEUS-a. 

Na kraju, uprkos tome što je virus ’’osujetio’’ brojne planove i realizaciju  predviđenih aktivnosti, i u 2020. KIC nastavlja dinamičnu i uspješnu misiju afirmacije umjetnosti i kulture, pa je do 16. marta 2020.  organizovano oko  50 programa, koje je pratilo više od osam hiljada pośetilaca.

Vjerujemo da se podgorička i crnogorska publika uželjela KIC-ovih raznovrsnih umjetničkih sadržaja, pa očekujemo da od poneđeljka sve ponovo bude “po starom” i da vrvi od pozitvne energije po kojoj je “srce kulture grada” godinama prepoznatljivo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =