Kic-ov Makado – Pet godina uspješne teatarske priče


             Jubilarna, peta Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO ove godine bila je u znaku 55 godina postojanja i rada Kulturno – informativnog centra ”Budo Tomović”. Tokom pet dana trajanja publika je bila u prilici da odgleda pet  pozorišnih komada u izvođenju teatarskih ansambala i produkcija iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

              Ovogodišnji MAKADO obilježilo je ogromno interesovanje publike i respektabilna selekcija predstava, o čemu svjedoči i podatak da je privukao pažnju oko 1.200 posjetilaca koji su u svega nekoliko dana kupili/preuzeli ulaznice za sve predstave.

              Akcenat je i ove godine bio na žanrovskoj raznovrsnosti, prikazivanju aktuelnih dramskih ostvarenja kamernog tipa, regionalnoj saradnji  i premijernom prikazivanju predstava na scenama KIC-a. Pogotovo raduje  što je KIC, uz podršku Glavnog grada,  po dobrom običaju i ove godine ljubiteljima teatra ponudio besplatne ulaznice za većinu predstava.

              Manifestacija je započela 27. januara rimejkom kultnog komada tivatskog Centra za kulturu ”Bokeški d-mol”, po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Milana Karadžića.   Melodrama o zabranjenoj ljubavi u kriznim vremenima pobudila je veliku pažnju, pogotovo zbog činjenice da je ova obnovljena premijera igrana sa novom glumačkom postavom  koju čine: Jelena V. Đukić, Mladen Nelević,  Dubravka Drakić, Pavle Popović, Vule Marković, Omar Bajramspahić, Stevan Radunović, Marija Maša Labudović,  Marija Đurić, Goran Slavić i Dejan Đonović.

               Sljedeće večeri na sceni DODEST predstavila se primadona hrvatskog glumišta Mia Begović, izvodeći autorski projekat ”Sve što sam prešutjela”. Ovu monodrmu režirao je Ivan Leo Lemo, a govori  o  životu Mie Begović ”izvan scene”. Publika je njeno premijerno predstavljanje na sceni KIC-a nagradila burnim aplauzom, a i sama glumica nije mogla sakriti emocije nakon sjajnog prijema.

              Kabare ”Halo Beograd” po tekstu Moma Kapora izvela je glumačka ekipa predvođena glumačkom divom Radom Đuričin. Njeni partneri u predstavi bili su Boris Pingović i Vladimir Racković. Oduševljenje podgoričke publike prema glumici Đuričin i ovoga puta bilo je očigledno, a višeminutni aplauzi i vraćanje glumice na bis, prava potvrda. Privlačnost Kaporovog teksta uz duhovitost i šarm aktera na sceni, oduševili su posjetioce koji su i sami bili učesnici ovog kabarea, pjevajući sa glumcima.

               Ponovno izvođenje komada ”Ne igraj na Engleze” opet je ispunilo DODEST salu do posljednjeg mjesta. Naizgled komična priča,  po tekstu Vladimira Đurđevića, a u režiji Zorana Rakočevića okupila je mladu glumačku ekipu koju čine Omar Bajramspahić, Vule Marković i Pavle Popović. Oni su na sugestivan način publici predstavili svijet urbanih tridestogodišnjaka, opsesivno vezanih za strast klađenja. Sudeći po reakcijama publike, ovaj kamerni komad u produkciji NVO Korifej teatra iz Kolašina očekuje dug i uspješan pozorišni život.

               Peti MAKADO  zatvorila je predstava ”Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja u tumačenju  studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja: Jelene Laban, Jelene Šestović, Stevans Vukovića i Pavla Prelevića. Predstava po čuvenom djelu Karla Marksa u adaptaciji i režiji Andraša Urbana, preispituje aktuelnu društvenu zbilju, kreativno i hrabro uz zvuke muzike koja opisuje bunt mlade generacije.  Tretirajući realne, a istovremeno univerzalne teme, komad je otvorio brojna pitanja od egzistencijalng značaja za pojedinaca u tranzicionom društvu, a publika je pozdravila burnim aplauzom. 

                Uspjeh pete KIC-ove manifestacije potvrđuje činjenicu da je MAKADO postao lijepo i tradicionalno pozorišno događanje, koje se već utemeljilo na sceni crnogorskih pozorišnih zbivanja, ali i u srcima publike. Uvjereni smo da ćemo i narednim izdanjem opravdati ukazano povjerenje i na najbolji način nastaviti da afrimišemo teatarsku kulturu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =