KIC uspješno nastavio misiju razvoja kulture


Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” je zaslužio epitet Srca kulture grada i u prvih šest mjeseci ove godine, jer je pripremio, ugostio ili organizovao 125 raznovrsnih, zanimljivih i kvalitetnih programa, koje je pratilo oko pet hiljada pośetilaca.

Nekada lakše, nekada teže, ali uvijek posvećeno, odgovorno, ozbiljno i profesionalno, čuvajući zdravlje publike i svih zaposlenih, KIC je istrajao u namjeri da ove godine podgoričkoj publici, ali i onima iz drugih gradova Crne Gore, gotovo svakodnevno priređuje brojne, uglavnom besplatne sadržaje.

Dugih i plodnih 55 godina rada, KIC je obilježio promocijom monografije “Semper Iuvenis 2” – Zauvjek mlad. Ovo kapitalno izdanje, na skoro 500 strana, uredila je Nada Bukilić, a grafički urednik bio je doc. mr Nikola Latković Late. Promociju je obogatila revija modne kreatorke Slobodanke Seke Martinović. 

Januar je bio u znaku Šeste manifestacije kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO, gdje je KIC brojnim ljubiteljima kamernog teatra predstavio sjajne pozorišne komade novije produkcije, kako domaće tako i iz susjednih Beograda i Zagreba. Prva polovina godine bila je u znaku koprodukcije KIC-a i JU Zahumlje odnosno, od publike i kritike odlično prihvaćene predstave “Kontraevolucija”. Pokrenuta je tribina “Podgoričke priče” sa ciljem da se istaknu najznamenitiji Podgoričani, a prvi gosti bili su publicista i novinar Husein Ceno Tuzović, te gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević. 

Izvedena je monodrama Slobodana Marunovića “Potonja ura Njegoševa”, a u okviru saradnje sa Kulturnim centrom “Homer” predstava “Pola pola”. KIC je bio domaćin komada “One su htjele nešto sasvim drugo” Omladinskog teatra Akord iz Nikšića, a pomenimo i premijeru “Mogu li vam pomoći” Studentskog teatra Podgorica.

U okviru prepoznatljivog KIC-ovog muzičkog segmenta priređeno je dvadesetak sjajnih koncerata i muzičkih večeri, obilježeni su Međunarodni praznik muzike, 21. jun i KIC se našao u društvu 360 gradova svijeta. Na velikoj sceni KIC-a priređen je koncert “Omaž francuskim klasicima” uz podršku Francuskog instituta Podgorica.

U KIC-u ističu da su ponosni na ciklus “Mladi talenti”, a ove godine su organizovali prve cjelovečernje koncerte: violiniste Milutina Radulovića, violončeliste Sarija Šaćirija, pijaniste Vasilija Basaraba, violistkinje Ive Durković, ali i soprana Anđele Spaić. 

Sedam godina KIC je domaćin muzičkog ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” i Festivala savremene klavirske muzike “Fortepiano”. KIC je organizovao i autorsko veče profesora Senada Gačevića pod nazivom “Bassonegro” koje je podrazumijevalo promociju djela iz njegovog jedinstvenog udžbenika za kontrabas, što je i evropski raritet.    

Mjesec poštovanja džeza 2021. organizovan je 15-ti put, u aprilu, ovaj put pod nazivom “Balkan Jazz”, a gosti KIC-a su bili: albanski AJS Quartet, crnogorski sastav “Kuhinjazz”, kao i 30 mladih džez muzičara, kompozitora i dirigenata Balkana u okviru projekta “Balkan Youth Jazz Orchestra”. 

Spajajući mlade, nove nade izvorne muzike i iskusne umjetnike i nove kompozicije, četvrti KIC-ov festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci’’, uz podršku RTCG, prvi put se preselio na podgorički Trg nezavisnosti i uživo je emitovan na više kanala javnog servisa, pa se mogao čuti širom svijeta.

Forum mladih pisaca KIC-a ove godine je proslavio šesti rođendan i osvojio je brojne domaće i regionalne nagrade. Onlajn video format im je omogućio da svakog dana predstave po jednu od pjesama članova. Organizovali su i javno čitanje svoje poezije na otvorenom.

KIC je bio i domaćin oko čak 60 promocija knjiga i književnih večeri, među kojima su bile: multimedijalna promocija knjige Aleksandra Đuričića “Glogi” o glumačkom velikanu Nebojši Glogovcu, predstavljanje knjige bosansko – hercegovačkog pisca Edina Krehića, književno veče prevodioca i inicijatora sajma slavistike na Sorboni Živka Vlahović, kao i promocije knjiga mladih crnogorskih pisaca Mila Masoničića i Tijane Rakočević. Književnica Jasenka Lalović u KIC-u je promovisala “Kastigulju”, Tanja Vujović “Ulicu slobode”, Tanja Sekulić “Indiru”, Goran Sekulović knjigu “Njegoš nas nasušni”, Boris Jovanović Kastel “Bumerang valova”, a česte su bile pjesničke večeri članova udruženja Zenit.

Tokom prethodnih šest mjeseci prikazano je tridesetak filmova u kultnoj sali DODEST-a, posjetioci su uživali u ciklusima: “Ljubav na filmu”, “Svjetska književnost na filmu”, “Pozorište na filmu”, “Mjuzikl – filmska rapsodija”, “Zlatne komedije”, kao i “Filmski snovi – gledaoci biraju”. Ove godine filmski program obogaćen je i novom revijom “Filmski žanrovi”.

U izložbenom holu KIC-a ugošćeni su domaći i regionalni stvaraoci, a među njima izložba Miluna Lutovca “Preplitanje – omaž Urošu Toškoviću”, izložba Amine Ademagić, članice Udruženja “Treće doba”, Udruženje likovnih umjetnika Ulcinja, Vladimira Fuštića, Kaltrinu Hoti, izložba fotografija “Moj grad u doba korone” Dalibora Ševaljevića, kao i izložba Umjetnost za društvene promjene (Arts for Social Change) u organizaciji Američkog ugla Podgorica i uz podršku Ambasade SAD-a.

Folklorni ansambl KIC-a imao je čast da ovog proljeća učestvuje na festival “Dani kulturnog nasljeđa” (Sharjah Heritage Days) u Šardži, UAE i predstavi Crnu Goru koja je bila država počasni gost prestižne smotre kultura i tradicija svijeta. Ansambl je učestvovao na centralnoj državnoj svečanosti povodom 13. jula na Virpazaru, a od 22. do 25. jula bio je i na Internacionalnom festivalu folklora u Tirani.

KIC pop hor nakon godinu i po pauze vratio se početkom juna probama i tokom jula održao fantastične koncerte u Risnu, Danilovgradu, Kolašinu i Sutomoru.

Od 30. jula do 7. avgusta trajaće Međunarodni ljetnji kamp za kamernu muziku, koji slavi jubilarnih deset godina trajanja. Ove godine, sa zadovoljstvom će biti dočekano trideset polaznika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a završni koncerti biće organizovani u Podgorici i na Cetinju 6. i 7. avgusta.

Početkom avgusta trebalo bi da počne adaptacija ulaznog hola i portirnice KIC-a, a kako ističu u KIC-u, vjeruju da će u septembru obradovati modernom biletarnicom, prijavnicom, garderobom i ljepšim izložbenim holom. 

Nakon ljetnje pauze, do kraja godine organizovaće koncerte istaknutih interpretatora sevdaha Amire Medunjanin i Boža Vreća. Peti regionalni književni festival “Literitorija” biće dio manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” koju organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada. Održaće se i godišnji koncert Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”, novi projekti KIC pop hora, ali i svečana akademija “Semper Iuvenis” kojom, dostojno renomea i značaja koje “Srce kulture grada” ima u Podgorici i Crnoj Gori, KIC će na velikoj sceni proslaviti 55 godina ustanove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 7 =