Knjižara Karver – Prezentacija projekta Poetika zemlje – moja Crna Gora

 

 

U četvrtak 8.11., srijedu 14.11. i u četvrtak 15. novembra 2018. godine, Sibila d.o.o. , knjižara Karver je organizovala prezentaciju projekta Poetika zemlje – moja Crna Gora www.poetikazemlje.me .

Ovo je drugi ciklus projekta i prezentacije koji je organizovan za novu generaciju srednjoškolaca, učenika JU Gimnazija “PantoMališić” Berane; JU  Srednja škola “Vuksan Đukić” Mojkovac; JU Srednja mješovita škola “Braća Selić” – Kolašin; JU Gimnazija “Tanasije Pejatović” – Pljevlja; JU Gimnazija “30 septembar” – Rožaje i JU Gimnazija “Miloje Dobrašević” – Bijelo Polje.

Projekat je predstavila Varja Đukić, glumica, menadžer projekta i Slobodan Marunović, glumac CNP-a. Za izuzetan odaziv učenika i njihovo učešće čitanjem sopstvenih radova, pjesama i priča, zaslužna je izuzetna saradnja knjižare Karver sa direktorima škola i predmetnim nastavnicima crnogorsko-srpsko, hrvatsko, bosanskog jezika i književnosti, ali i drugih predmeta.

Ovaj projekat pokazuje raskošan napor profesora i pedagoga da učenici ovih gimnazija dobiju što više podsticaja i svijest o sopstvenim kreativnim poetncijalima.

Kao sastavni dio projekta, knjižara Karver je poklonila gimnazijskim bibliotekama, i stavila na raspolaganje učenicima, preko 100 knjiga savremenih crnogorskih autora i klasika među kojima su Sretan Asanović, Mihailo Lalić, Mladen Lompar, Borislav Jovanović, Vojislav Vulanović, Miloš Milošević, Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vojislav Pejović, Dragan Tripković i mnogi drugi.

Projekat Poetika zemlje – Moja Crna Gora realizuje  knjižara Karver uz potporu Ministartva kulture Crne Gore i prezentira u različitim formama i medijima crnogorsko književno naslijeđe i savremeno stvaralaštvo učenicima srednjih škola i gimnazija u gradovima Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Pljevlja, Mojkovac i Rožaje. Vidljivost ovog projekta je već poznata javnosti.

Na veb stranici www.poetikazemlje.me nalazi se preko 150 audio zapisa poezije i odlomaka iz proze klasika i savremenih crnogorskih književnika. Ciljevi programa koji je već imao sjajan odziv kod učenika srednjih šlola i njihovih predmetnih nastavnika su: učiniti dostupnom poeziju i prozu crnogorskih autora za srednjoškolce, putem audio zapisa glumačkih interpretacija, učiniti književna djela bliskim, prijemčivim i unaprijediti doživljaj umjetničkog književnog djela, podstaći kreativan pristup u nastavi crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, razvijati plemenit osjećaj za pripadnost kulturnoj zajednici i za književnu baštinu, animirati i edukovati najširu publiku za književno stvaralaštvo i za savremene crnogorske autore.

Ovaj projekt podržava Ministasrtvo prosvete Crne Gore, a sugerisan je i kao značajan prilog slavističkim studijama.