Knjižara Karver – Program “Čajanka”

 

 

U četvrtak 18. oktobra 2018. godine, u 20 sati NVO Za druga iz Petrovca i NVO ZMUC iz Beograda  u knjižari Karver organizuju program Čajanka. Program će voditi urednik programa u bilblioteci Milutin Bojić u Beogradu, Karlo Astrahan, a njegovi sagovornici su Goran Stojičić (autor multimedijalne zbirke “Besani”, koja je do sada doživjela već šest izdanja) i Vladimir Jovanović (hit-roman “Malo nam za sreću treba”). Kao gosta večeri, Čajanka najavljuje iznenađenje,  autora iz Crne Gore, a ovogodišnju Književnu rezidenciju br.5 zvanično će na početku večeri predstaviti jedan od njenih organizatora Đorđe V. Gregović. 

Književna rezidencija br. 5 u selu Čelobrdo iznad Sv.Stefana počela je sa radom u poneđeljak 15.oktobra i traje do 22.oktobra. Ova netipična književna avantura se kroz međunarodni projekat Mobilnih umjetničkih rezidencija realizuje se uz podršku njemačke književne mreže TRADUKI. Do sada je ugostila 30-ak autora iz regiona i kroz tematske cjeline (Tabui u tranziciji, Jezik i zajednica, Muzej korupcije, Doživotna sloboda) stvarana je posebna vrsta književne zajednice koja govori o važnim aspektima svakodnevnice. Ovogodišnja tema rezidencije je – Gostoprimstvo i netrpeljivost – i kroz zamišljeni pješačaki itinerer ruralnih sredina u zaleđu primorja, tretiraće ovu problematiku kroz dijalog učesnika rezidencije.

Organizatori rezidencije, kao i ranijih godina, su nevladina udruženja ZA DRUGA iz Petrovca i ZMUC iz Beograda.

Ovogodišnja književna rezidencija po prvi put će imati i zvaničan off-program koji obuhvata gostovanje u Podgorici i Budvi neformalnog kruga pisaca iz Beograda okupljenih oko tribine “ČAJANKA KOD BOJIĆA U 7”. Ovaj krug pisaca je prethodnih godina u okviru rada Biblioteke “Milutin Bojić” okupio brojne pisce, pjesnike, teoretičare, blogere, kao i javne ličnosti koji su gostovale na tribini koju na vrlo impresivan način vodi urednik Biblioteke Karlo Astrahan. Takođe, i autori iz Crne Gore su učestvovali na tribini koja je stekla brojnu publiku u Beogradu i posebno na društvenim mrežama kao savremenom vidu komunikacije između autora i publike.