Knjižara Karver – Program Danilo Kiš – Život, literatura

 

Knjizara Karver - natpis

 
 

Knjižara Karver uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, i u saradnji sa Centrima za kulturu i srednjim školama u Kolašinu, Beranama i Mojkovcu, organizuje program Danilo Kiš – Život, literatura, 27.maja u 20h u Kolašinu, 28. Maja u 11h u Beranama i 28. Maja u 19h u Mojkovcu. Program je namijenjen učenicima srednjih škola i građanima Kolašina, Berana i Mojkovca.

Ovaj projekat predviđa prezentaciju Kišovog djela kroz predavanja i projekciju predstave Post scriptum, rađene po motivima djela Danila Kiša i u režiji Varje Đukić,  glumice CNP – a, dobitnice brojnih nagrada za glumu u Crnoj Gori i Srbiji.

Predavanje će prethoditi  projekciji (posebno montiran audio i video materjal), nakon čega bi srednjoškolci i publika mogli postavljati pitanja i saznati nešto više i o djelu Danila Kiša i o mogućnostima umjetničke transpozicije njegove literature u drugu formu – scensku, audio i video.

Razgovor će voditi Miroslav Minić, profesor književnosti.

Program je namijenjen srednjim školamaBerane: -Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović,  Srednja mediciska škola “Branko Zogović”, -Gimnazija “ Panto Mališić”, Kolašin: -Srednja mješovita škola „Braća Selić“ ,  Mojkovac: -Srednja mješovita škola „Vuksan Đukić“

 „Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina dvadesetog stoljeća – Hitlerove i Staljinove logore.

I, gotovo, niko kao Kiš nije uspio da dva tragična iskustva prevede u čistu poeziju: „Sve Kišove knjige protkane su ovom ogromnom istorijskom dramom. Svejedno, mnogi drugi pisci ostavili su dragocjena svjedočanstva.

Ali, Kiš je bio jedini koji je umio da pretvori ovu dramu u veliku poeziju. Opsjednut politikom, nije nikad žrtvovao opštim mjestima politike jednu rečenicu svojih romana. Pred univerzumom politike, Danilo je tvrdoglavao, silovito ostajao pjesnik.“

Tako o Kišu piše Milan Kundera. A Josif Brodski to ovako definiše: Dok sam čitao Grobnicu za Borisa Davidoviča osjećao sam da čitam nešto što mi je neophodno, nešto što sam ja propustio da napišem, na što sam mogao bolje da trošim svoj život nego što jesam.  Narativna nit je za pjesnika uvijek manje značajna, a kod Kiša se za nju pobrine istorija ili biografija njegovih likova. Njegovi romani i priče su biografije, što još više dokazuje pjesničku senzibilnost na djelu. Jer, biografija je po definiciji elegičan žanr. ”

Kiš je još za života, još u vrijeme Grobnice…, Časa anatomije, Enciklopedije mrtvih postao institucija i norma. Strasna mjera. I tako je to sa svakim novim književnim naraštajem i novom generacijom čitalaca.“ – Božo Koprivica