Komun@ – Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine – br.12

 

Casopis Komuna

 

Iz štampe je izašao novi, dvanaesti po redu broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komun@ koji i ovoga puta donosi bezbroj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore.

I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, dok je za dizajn i tehničko uređenje zadužen Voislav Bulatović, a osnivač je Vildan Ramusović.

Dvanesto izdanje Komune kao jedinstvenog časopisa u Crnoj Gori, čitaoci i poštovaoci crnogorske tradicije i baštine i ovog puta mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Časopis započinje uvodnikom iz pera Pavla Goranovića pod nazivom „Grad punog mjeseca“, a tu su i tekstovi Rajka Cerovića, posvećeni stogodišnjici rođenja Mihaila Lalića i Borislava Jovanovića koji podsjeća na pregaoca Vuka Minića.

Komun@ od ovog broja započinje sa feljtonom koji govori o putopisu o Crnoj Gori koji je objavljen 1880.godine u njujorškom časopisu „Skribers montli“ koji je ekskuzivno pripremio i preveo Radoslav Milošević Atos.

U Komuni se redovno objavljuju priče, tj.pisma iz Francuske koje priprema poznata spisateljica Branka Bogavac. U ovom broju takođe drugi dio neobjavljenog razgovora sa Danilom Kišom pod nazivom „Knjiga mu se osvetila“. Takođe Komuna podsjeća na čuvenog izvornog crnogorskog umjetnika Kostu Kilibardu iz pera Olge Perović, dok Mašo Miljić piše o Crnogorcima u slovenačkoj Beloj Krajini.
Tu je i tekst mr Željka Rutovića o čudesnom odnosu prema stvarima koje prestavljaju simbole sjećanja pod naslovom „Stvari za nešto“. Ne izostaju i veoma interesantni eseji Ramiza Hadžibegovića o Sofri kao“ kultu familije, snage i sloge i priča mr Saita Šabotića o baklavi kao našoj baštini pod naslovom „Slatki grijeh u rajskoj tepsiji“.

Miro Marušić podsjeća na zaboravljenu porodicu Laforest koja je ostavila neizbrisiv trag kroz fotografije deseteljećima življenja i rada u Kotoru i Herceg Novom, a Zoran M. Zečević na čuvenu beransku žensku radeničku školu sa naslovom „Iz opanaka u evropski rišelje“.
Dražen Drašković piše o kolašinskim paradoksima, najčudnijoj zgradi u gradu pod Bjelasicom- Spomen Domu, a Dejan Miličić o manastiru Svete trojice u Pljevljima.

U ovom broju Komune po prvi put jedan tekst iz Malesije štampan je kako na crnogorskom tako i na albanskom jeziku iz pera Đoke Dukaja o etno hramu u selu Lukaj. Tu je i veoma interesantna priča Ajdina Rakića o ljepotici Balji Mušinović iz Tuzi koja je očarala turskog oficira i Radmile Perović o bokeškom dobrotvoru Vasu Ćukoviću pod naslovom „Američki san darovan rodnoj grudi“. Mustafa Canka piše o svestranom pregaocu iz Ulcinja dr Ganiju Karamanagi kao doktoru neiscrpne stvaralačke energije, a Vesko Baltić iz Mojkovca o dubokom tragu koji je ostavio serdar Janko Vukotić.

U 12 broju Komune Vlado Duletić podsjeća na zaboravljeni Soko grad koji se nalazi na razmeđi Riječke i Lješanske nahije, a Željko Milović o barskom triptihu i Mrkojevićima bez bedekera. Započetu priču o 70-godišnjici oslobođenja Podgorice nastavlja Husen Ceno Tuzović, a Mitar Ćirović o deceniji bjelopoljske revije „Mozaik“ kao ogledalu bez zlog jezika.

U najnovijem broju Komune i dvije veoma značajne priče iz sportske baštine. Prva je storija iz pera akademika Šerba Rastodera koja govori o legendarnoj braći Bakić iz Andrijevice kao osnivačima poznatog turskog fudbalskog kluba „Galatasaraj“ i tekstu Dragana Bobija Perovića o zalužnom sportskom radniku Komnenu Vujadinoviću- Di Stefanu sa Lima.

Neizbježne priče o kušanju dobre kapljice i čarima vina čitaoci Komune pročitaće iz pera dr Svetozara Savića, najboljeg crnogorskog stručnjaka za vino, zatim o čarolijama bokeške kužine Joke Stamenković i Marije Čolpe koje krase takođe ovaj broj Komune kao i priča o darovima naših šuma i livada koje potpisuje Novak Rutović.

Posebno mjesto u rubrici biblioteka posvećeno je kolumnistima Komune, Gojku Kastratoviću i dr Aleksandru Čilikovu, laureatima najvećeg crnogorskog priznanja-nagrade 13 JUL, kao i Branki Bogavac, dobitniku Ordena Viteza Minstarstva kulture Francuske.