Komun@ – Četrnaesti broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine

 

Casopis Komuna

Poštovani posjetioci, predstavljamo vam sadržaj četrnaestog broja časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Komun@. Nadamo se da ste već imali prilike da pročitate neki od prethodnih brojeva, pa iz toga razloga smatramo da nije neophodno da vam govorimo o kvalitetu ovog časopisa, koji je za kratko vrijeme stekao veliki broj kako vrsnih saradnika, tako i veliki broj čitalaca.

Četrnaesti broj časopisa Komun@ izašao je na povećanom broju stranica koji i ovoga puta donosi bezbroj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, ali i KONKURS za nagradu “KOMUN@” koja će biti po prvi put biti dodijeljenja od strane ovog časopisa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.
I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, dok je za dizajn i tehničko uređenje zadužen Voislav Bulatović, a osnivač je Vildan Ramusović.
Četrnaesto izdanje Komune kao jedinstvenog časopisa u Crnoj Gori, čitaoci i poštovaoci crnogorske tradicije i baštine i ovog puta mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.
Časopis započinje uvodnikom iz pera novinarskog barda Danila Dara Burzana pod naslovom “Baština i nemaština” u kojem ukazuje na nebrigu naše materijalne i nematerijalne ostavštine od strane onih koji bi trebali da vode računa o tome.
Komun@ nastavlja sa feljtonom koji govori o putopisu o Crnoj Gori koji je objavljen 1880.godine u njujorškom časopisu “Scribners montly” koji je ekskuzivno pripremio i preveo Radoslav Milošević Atos, a u okviru serije tekstova o crnogorskoj istoriji u ovom broju tekst Dejana Vukovića o crnogorskoj diplomatiji u kojem piše da su preteče crnogorskih diplomata bili njeni zastupnici u Carigradu. U ovom izdanju i tekst Ivane Tatar o Vojvodi Gavru Vukoviću čija je lijepa riječ bila vrednija od mača.

U Komuni se redovno objavljuju eseji koje pripremaju Željko Rutović koji u ovom broju piše o nekadašnjim telefonskim govornicama koje je pretekla nova digitalna stvarnost, a Ramiz Hadžibegović o kućnom pragu kao etnološkoj, istorijskoj, filozofskoj i antropološko-sociološkoj dimenziji čovjeka.
Komuna objavljuje u ovom broju tekst Ranka Kovačevića koji govori o datumu kada su Zeta i Podgorica prije 136 godina ponovo postali dio crnogorske države.

Tu su i podsjećanja na velikane iz novije crnogorske istorije :Milovana Đilasa koji potpisuje Veselin Pavličević, zatim na Anu –Mariju Marović, poetesu i kotorsku Majku Terezu čiji je autor Maja Grgurević.
Komun@ nastavlja sa predstavljanjem značajnih građevina, istorijskih spomenika i bitnih objekata baštine u crnogorskim gradovima. U ovom broju Željko Milović iz Bara predstavlja selo Donji Turčini u kojem živi islamsko stanovništvo koje vjekovima čuva katoličku svetinju “crkovnjo imanje”, Bato Abdić, stare i čuvene podgoričke mostove, Radmila Perović stećke u Banjanima kod Nikšića, Nevenka Jovović piše o enigmi Crnojevića štamparije, Dejan Miličić iz Pljevalja o Husein Pašinoj džamiji, Miroslav Marušić o staroj župnoj crkvi u Prčnju koja je na meti vandala, Vlado Đ. Duletić iz Budve o čudesnoj priči sa Čelobrda i Jegorovom časnom putu, dr Miroslav Doderović o biseru Pive ”Goranskom“, dr Marijan Premović o Plavu u Skadarskom defteru i Vesko Baltić o mojkovačkoj arheološkoj riznici Brskovo.

U rubrici običaji i tradicija Marijan Mašo Miljić piše o otmici đevojaka u Crnoj Gori pod nazivom “Nasiljem do ljepote” a Novak Rutović o provodadžijama kao iščezlom običaju. Sait Šabotić ima ekskluzivnu sjetnu beransku priču o izuzetnom humanisti i nekadašnjem turskom ljekaru Ali Rizi kao jednom od začetnika zdrastvene službe u Beranama čiji život je nesrećno okončan.
Amer Ramusović, predstavlja Željka Šapurića, poznatog nikšićkog baštinika fotografije koji u svojoj kolekciji ima preko 200 fotoaparata i opreme sa kraja XIX vijeka, a Komun@ u redovnoj rubrici o dijaspori predstavlja crnogoske iseljenike i Asocijaciju Montenegro iz Francuske kroz pismo naše poznate spisateljke Branke Bogavac iz Pariza.
Iz varošice podno Bjelasice, Mirko Jakovljević predstavlja Danijela Vinceka, draguljara naše botanike, a Dražen Drašković Zorana Ilinčića, svestranog Kolašinca i autora knjige o misteriji Atlantide.
U rubrici iz kulture prof. dr Dragan Koprivica predstavlja izuzetno uspješni KIC „Budo Tomović” iz Podgorice, pozorište “Dodest” i in memoriam posvećen Džoniju Hodžiću, rano preminulom svestranom umjetniku, a Željko Milović i Radomir Petrić o obnavljanju muzičko-scenskog i etno spektakla “Spičanska svadba “ u izvođenju KUD “Jedinstvo “iz Bara, dok Jelena Đukanović sa Cetinja predstavlja Jadranku Pravilović koja izrađuje izvorne crnogrske suvenire.

Na stranama sportske baštine Husein Ceno Tuzović ima priču o jubileju 90 godina postojanja FK Budućnost iz Podgorice.

Komun@ i ovoga puta predstavlja značajne naslove i knjige i to: Slobodana Novičinog Kovačevića “Svjedočanstva” i Fotomonografiju “Kosta Kilibarda Čudesni” u izdanju Nebeskog ognjišta i časopisa Komun@, a u rubrici Marine ljekarije Marija Čolpa govori o crvenkastoj smoli južnoameričkog drveta “Croton lechleri” koja je najkorisnije biljno sredstvo za borbu protiv infekcija i zacjeljivanja rana.

I na kraju predstavljanja najnovijeg 14.broja časopisa Komun@,u rubrici biblioteka tekst Azre Hrapović o promocijama Komune koje su organizovane u okviru DEUS-a u Podgorici i u drevnom starom gradu, Kotoru.