Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

Nakon presjeljenja u novu zgradu, Muzički centar Crne Gore i Crnogorski simfonijski orkestar će u srijedu, 28. i četvrtak, 29. aprila sa početkom u 19 časova, prvi put otvoriti svoja vrata za ljubitelje klasičnog zvuka.

Zbog važećih epidemioloških mjera, na Velikoj sceni će nastupiti duvački i gudački ansambli CSO-a, kao i redukovani sastav Crnogorskog simfonijskog orkestra, dok će broj posjetilaca u auditorijumu biti ograničen na pedeset po koncertu.

Pod rukovodstvom dirigentkinje Holi Hjun Čo (Južna Koreja / SAD), asistentkinje dirigenta Pava Jarvija u orkestru „Tonhale“ u Cirihu i muzičke direktorke orkestara „Vidikon“ i „Alumni“ Univerziteta „Sv. Galen“, biće interepretirana „Serenada za duvače“, op. 7 Riharda Štrausa, „Rajnski parohijski plesovi“Bernda Aloisa Cimermana, „Koncert za kontrabas i orkestar br. 2“Đovanija Botesinija, „Interludijum br. 3“iz scenskog komada „Rozamunda“Franca Šuberta, kao i „Italijanska simfonija“Feliksa Mendelsona. Solističku dionicu u Botesinijevom koncertu tumačiće kontrabasista Crnogorskog simfonijskog orkestra – Vasilije Gagović.

Svi zainteresovani koji ne budu u prilici da uživo prisustvuju nastupima crnogorskih simfoničara, imaće mogućnost da snimak koncerta isprate posredstvom RTCG, medijskog partnera Muzičkog centra Crne Gore.


DIRIGENTKINJA

Holi Hjun Čo (Južna Koreja / SAD) asistentkinja je dirigenta Pava Jarvija u orkestru „Tonhale“ u Cirihu. Muzička je direktorka Orkestra „Vidikon“ i Simfonijskog orkestra „Alumni“ Univerziteta „Sv. Galen“. Dobitnica je stipendije „Dirigentenforuma“ Njemačkog muzičkog savjeta, „Taki Alsop“ stipendije za dirigovanje, stipendije Fondacije „Piter Etveš“i „Nagrade za pomoć u karijeri“ od fondacije „Solti“ (SAD).

Asistirala je dirigentima kao što su: Pavo Jarvi (Orkestar Pariza), Leonard Slatkin (Nacionalni Orkestar Liona), Simon Jang (Kamerni orkestar Lozane) i Karina Kanelakis (Gurcenih orkestar iz Kelna). Majstorske radionice pohađala je kod dirigenata kao što su: Bernard Haitink, Jorma Panula, Neme Jarvi, Jap fan Zveden, Simon Jang, Marin Alsop i Teodor Kurencis. Ima dvije master diplome, jednu iz dirigovanja duvačkim ansamblima sa Konzervatorijuma Nova Engleska (kod Čarlsa Pelca) i orkestarskog dirigovanja aa Univerziteta umjetnosti u Cirihu (kod Johanesa Šleflija).  

Ovog ljeta dirigovaće Akademskim orkestrom festivala u Davosu (Švajcarska) i debitovati u Velikoj sali Elbske filharmonije u Hamburgu sa Ansamblom „Reflektor“. Budući angažmani uključuju koncerte sa orkestrima „Tonhale“ iz Ciriha, „Pikardija“orkestrom iz Francuske, orkestrom „Danubia Obuda“ iz Mađarske i Amaterskim orkestrom na radionicama Pariške filharmonije.


SOLISTA

Kontrabasista Vasilije Gagović (Crna Gora) završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi profesora Pavela Aksamita. U vrijeme studija na Cetinju dobija američku stipendiju „Global UGRAD“, te jednu studijsku godinu pohađa na Univerzitetu Virdžinija Komonvelt (SAD) u klasi profesora Kelija Alija. Tokom školovanja u Virdžiniji, kao laureat univerzitetskog takmičenja, nastupao je u svojstvu soliste sa studentskim orkestrom. Magistarske studije završio je kod profesora Petera Lirdama na Univerzitetu umjetnosti Kodarts u Roterdamu. Tokom magistarskih studija bio je član Državnog omladinskog orkestra Holandije (NJO), Orkestra „Now“iz Roterdama i Mediteranskog orkestra mladih (Eks-en-Provans). Radio je i sa profesorom Luisom Kabrerom i pohađao majstorske radionice kod: Dominika Saltisa, Metjua Midžlija, Roberta Franenberga, Janija Pensole, Dankana MekTajera, Džefa Bradeciha i drugih.

Tokom svoje muzičke karijere imao je priliku da sarađuje i sa Atinskom filharmonijom i Atinskim filharmonijskim orkestrom, kao i svjetski poznatim dirigentima kao što su: Valerij Gergijev, Kazuši Ono, Entoni Hermus, Ari fan Beik, Danijele Rustioni i drugi. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od 2015. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nine =