Koncert dua Sandra Belić, violončelo i Ljiljana Vukelja, klavir u okviru prvog “Čelo Fest-a”                   U okviru prvog “Čelo Fest-a” koji se održava u organizaciji Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente “AndreNavara” i Muzičke akademije sa Cetinja nastupiće duo Sandra Belić, violončelo i Ljiljana Vukelja, klavir u neđelju, 26.maja 2019. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati. Ulaz je besplatan.

                  Program koncerta čine djela: Alfreda Šnitkea, Zoltana Kodalja, Morisa Ravela, Alberta Hinastera i Dimitrija Šostakoviča.

                  Prvi “Čelo Fest” se organizuje u čast 21. maja – Dana nezavisnosti i povodom 20 godina rada Srednje muzičke škole “Andre Navara”.

                   Ljiljana Vukelja nakon završenih studija u klasi Nevene Popović i doktorata u klasi Dejana Sinadinovića odlazi na usavršavanje kod Mišela Berova u Frajburg (Njemačka). Sljedeća faza usavršavanja vodi je na Konzervatorijum u Lozani kod pijaniste i dirigenta Žan-Fransoa Antoniolija, sa kojim je ostvarila i profesionalnu saradnju, nastupajući kao solista sa orkestrom i Antoniolijem kao dirigentom. Istovremeno je aktivno učestvovala i na majstorskim kursevima kod J. Sljesarjeva, M. Dalbertoa, D. Baškirova, S. Dorenskog. Laureat je međunarodnog takmičenja “Havendiše Muzikfestšpile” u Nauenu (Nemačka 2006.), gdje dobija i specijalnu nagradu za izvođenje savremenog djela, kao i međunarodnog takmičenja “Adilia Alieva” u Gajaru (Francuska 2004.), gde joj je dodeljena i posebna nagrada za najbolje izvođenje zadate kompozicije. Dobitnica je brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni (Italija). Kao solista i kamerni muzučar nastupala je u svim značajnijim salama u Beogradu (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije, Skupštine grada i dr.), širom Srbije, u Republici Srpskoj, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj, SAD. Zapaženi su njeni solistički nastupi sa orkestrima Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTS, UA “Binički”, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom “Pro Klasika” i dirigentima kao što su Žan Fransoa Antonioli, Emil Simon, Jordan Dafov, Anatolij Novicki, Vensan Montej… Nastupala je i na festivalima BEMUS, BELEF, BUNT, Tribina kompozitora, Festival minimaluzma (Srbija), “Muzički Temišvar” (Rumunija), “Havelendiše Festšpile”, “Movimentos” (Nemačka), “Galvej mjuzik festival” (Irska). Godine 2013. sarađivala je sa irskim igračkim ansamblom “Febjuloz bist” izvodeći sa njima balete “Petruška” i “Posvećenje proleća” Igora Stravinskog u aranžmanu za klavir četvororučno na festivalima u Srbiji, Irskoj i Nemačkoj. Sezone 2016/17, u duu sa pijanistom V. Cvijićem izdala je CD sa muzikom za dva klavira kompozitora Vladimira Tošića. Angažovana je kao vanredni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

                 Sandra Belić diplomirala je “Cum laude” u klasi André Navarra-e na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču. Istovremeno sa studijama, a i kasnije, usavršavala se kod Danijela Šafrana, Zigfrida Palma i Borisa Pergamenčikova. Za poseban muzički podsticaj zahvaljuje se violončelistkinji Nataliji Gutman. Kao solista nastupala je sa orkestrima Musica viva (Moskva), Liszt Ferenc (Budimpešta), Radio Bruxelles, Beogradskom filharmonijom, RTS, “Skovran” u SAD, Kini, Čehoslovačkoj (Praško proleće), Velikoj Britaniji. Izvodila je resitale u Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Izraelu, Rumuniji, a i snimala je za BBC, RAI, NHK (Japan), kao i za sve nekadašnje jugoslovenske radio stanice. U festivale na kojima je nastupala spadaju City of London Festival, Buxton, St. Albans (V. Britanija), “Szymon Goldberg” Toyama, “ICC” Kobe (Japan), Praško proleće (Češka), Santorini, Samos (Grčka), BEMUS, BUNT (Srbija). Vodila je master klasove u Ukrajini (Kijev, konzervatorijum “Čajkovski”), Izraelu (Jerusalim, Rubin Academy), Japanu (Osaka, Kobe, Toyama), Španiji (Burgos) i u Italiji, na Konzervatorijumu u Milanu i dva ljetnja seminara u Narniju, kao i na kongresu ESTA Cremona 2019. Šestoro kompozitora, domaćih i stranih, posvetilo joj je svoja djela. Premijerno u Srbiji izvela je koncerte A. Žolive-a i DŽ. Tavenera, a na Tribini savremene muzike dobila je nagradu za najbolju interpretaciju. Dobitnik je UMUS-ove nagrade za najbolji koncert u koncertnoj sezoni Beograda 2003. Za sve vrijeme održavanja CelloFesta bila je njegov umjetnički rukovodilac. Nakon učešća na ICC (Inter’l Cello Congress) u Kobe-u 2005. redovno je pozivana u Japan da održava master klasove i koncerte, što je rezultiralo izdavanjem CD-a sa muzikom Betovena i Šuberta, uz saradnju pijanistkinje Hiroko Ohki. Time je postala prvi srpski muzičar kome je izdat autorski disk u Japanu. Profesor je violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Sandrin snimak Hendlovog dvostrukog koncerta sa njenim nekadašnjim studentom Nemanjom Stankovićem našao se na redovnom programu prestižne američke radio stanice “Performance Today” sa posebnom preporukom.