Koncert i konferencija na zatvaranju ovogodišnjeg „Ljetopisa“


Bar, 27. septembar 2020.

Trideset treće izdanje „Barskog ljetopisa“, nakon tri sedmice trajanja i dvadeset četiri održana programa iz domena muzičke, pozorišne, književne, likovne i filmske umjetnosti, zvanično će biti zatvoreno u neđelju, 27. septembra, a tom prilikom biće upriličena dva događaja.

Najprije će biti održan koncert Gudačkog i Duvačkih ansambala Crnogorskog simfonijskog orkestra koji će, od 20h, nastupiti u velikoj sali Doma kulture nakon čega će, sa početkom u 21:30h, uslijediti treće izdanje konferencije “Festivali u doba korone”. 

Dvije kompozicije će izvesti Duvački ansambli CSO-a i to: „Uvertiru“ iz operete „Slijepi miš“ Johana Štrausa II i „Američku svitu broj 1“ Enrikea Krespa. „Uvertira“ se, od premijere operete (5.4.1874. godine) do danas, pozicionirala kao jedna od najpopularnijih ikada napisanih, a u aranžmanu Andreasa N. Tarkmana pred barskom publikom će je izvesti devet duvačkih instrumenata sa kontrabasom. U drugoj kompoziciji, „Američkoj sviti“ iz 1977. savremenog urugvajskog kompozitora i tromboniste Krespa, predstaviće se limeni duvački kvintet, „ilustrujući“ kroz pet stavova različite stilove američke muzike.

Nakon ovih djela, Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra će tumačiti „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“ čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, u aranžmanu Leonida Desjatnikova, za solo violinu i gudački ansambl (iz 1998. godine). 

Solističku dionicu će interpretirati violinistkinja Mirka Šćepanović, umjetnička direktorica Muzičkog centra Crne Gore. Posebnu zanimljivost u izvođenju ovog djela predstavlja umjetničko-edukativni pristup zahvaljujući kojem će publika biti u prilici da se upozna sa načinima primjene citatnosti najpoznatijih melodija iz Vivaldijevih „Godišnjih doba“.

U svečanoj sali Dvorca kralja Nikole, u 21:30h, uslijediće treće izdanje konferencije „Festivali u doba korone“ koja je otvorena na festivalu Kotor Art i odakle je pokrenuta nedavno usvojena inicijativa za povećanje broja posjetilaca na kulturno-umjetničkim manifestacijama. Druga konferencija na ovu temu održana je 8. septembra u sklopu festivala FIAT, dok će njena završnica upravo biti na zatvaranju ovogodišnjeg „Ljetopisa“.

Svoja gledišta o datoj temi i ovogodišnjim planovima, u odnosu na okolnosti epidemije, kao i o pitanjima pozicije, uticaja, značaja mjesta i smisla festivala u kriznim vremenima izložiće predstavnici najznačajnijih kulturno-umjetničkih manifestacija u zemlji kao i predstavnici Ministarstva kulture: Ana Vukotić (FIAT), Zoran Rakočević (Korifej) i Milena Lubarda Marojević ( Budva Grad teatar) koji će se uključiti posredstvom Zoom aplikacije, Žana Gardašević Bulatović (Udruženje glumaca Crne Gore) i Dragica Milić, direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture. Ispred festivala „Barski ljetopis“ konferenciju će moderirati Ksenija Popović.

S obzirom na činjenicu da je festivalska sezona većinom zatvorena, kao i na tok prethodna dva razgovora na ovu temu, u Baru će učesnici konferencije izvući zaključke i pouke, a zatim se usmjeriti na budućnost crnogorskih festivala uzimajući u obzir okolnosti uslovljene aktuelnom epidemijom i ekonomskim izazovima. Ovaj program će biti emitovan uživo i preko Fejsbuk stranice festivala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =