Koncert istaknutih italijanskih muzičara na „Barskom ljetopisu“Bar, 7. jul 2019. godine

Istaknuta italijanska violinistkinja Daniela Kamarano i pijanista Alesandro Deljavan nastupiće u nedjelju, 7. jula na platou ispred Dvorca kralja Nikole čime započinje serija koncerata internacionalne muzičke selekcije ovogodišnjeg “Ljetopisa”. Početak koncerta zakazan je za 21:30h.

Kako Daniela tako i Alesandro, ljubav prema muzici i instrumentima koje sviraju, gaje još od malena. Kamarano je, već sa četiri godine, počela sa časovima violine. Diplomirala je na Konzervatorijumu u Milanu, nakon čega je uslijedilo usavršavanje na Konzervatorijumu Muzike „N. Paganini“ u Đenovi. Kao solista, u kamernim sastavima i kao član orkestra nastupala je širom svijeta: u Argentini, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Japanu, Portugalu, Rumuniji, Švedskoj, Švajcarskoj i Americi. Nastupala je sa prestižnim orkestrima kao što su RAI Simfonijski orkestar Torino, Filarmonica della Scala, Sicilinaski simfonijski orkestar, a kao solista je svirala sa rumunskom Sibiu filharmonijom, Botosani filharmonijom takođe iz Rumunije i drugim italijanskim filharmonijama. Njenu bogatu biografiju krase učešća sa izuzetnim svjetskim imenima na prestižnim festivalima i eminentnim halama.

Alesandro Deljavan nastupa od svoje treće godine, a od tada pa do danas realizovao je mnogobrojne koncerte širom svijeta uključujući one u Evropi, Kolumbiji, Indiji, SAD-u, Južnoj Koreji i Rusiji.Diplomirao je na Konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu. U periodu od 2005. do 2013. godine bio je među odabranim mladim umjetnicima koji su pohađali Međunarodnu pijanističku akademiju na jezeru Komo u Italiji, pod pokrovteljstvom umjetničkog direktora akademije Vilijama Granta Nabora. Deljavan je dobitnik velikog broja glavnih nagrada na internacionalnim takmičenjima. Pored toga, aktivno je nastupao sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Fort Vort iz Teksasa, Simfonijski orkestar Marijinskog teatra iz Sank Peterburga, Litvanski komorni orkestar i drugi. Ostvario je i preko 40 diskografskih izdanja, a stručna javnost ga opisuje kao kompletnog umjetnika izvanredne tehnike.

Iste večeri, sat vremena kasnije, projekcijom filma Ulica (La strada) Federika Felinija otpočeće i filmski program 32. „Barskog ljetopisa“. Publika će biti u prilici da, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, isprati slavnu i hvaljenu italijanska drama iz 1954. koja govori o neobičnom prijateljstvu snagatora i blago mentalno zaostale djevojke u zabavljačkom show-u. Film, koji je blagi odmak od italijanskog neorealizma smatra se prekretnicom u Felinijevoj karijeri te jednim od najboljih filmova kinematografije. Ulaz je slobodan.