Koncert italijanskog pijaniste Mauricija Mastrinija u KIC-u

 

 

Jedan od najoriginalnijih italijanskih pijanista i kompozitora Mauricio Mastrini nastupiće premijerno na Velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u utorak, 20.novembra, u 20 sati.

            Na programu će se naći Mastrinijeve autorske kompozicije: “Essential”, “La stagione dell’amore carezze”, “Children’s Love”, “Primavera… La rinascita”, “Malinconia”, “Fly”, “W la vita”, “Tango Clandestino” i “La rossiniana”. 

             Maestro Mastrini je prepoznatljiv po snažnoj emociji, originalnoj izvođačkoj tehnici, ali i po tome što uvijek svira bos. Njegova neosporna tehnika, koja mu omogućuje da, tokom svakog nastupa, publiku dovede do ushićenja, potvrđuje ga kao značajan orjentir na italijanskoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. Nije slučajno da je “Mastrini fenomen” osvojio i nastavlja osvajati kritičare i publiku: uspjeh na četiri kontinenta i nagrade koje je dobio za izvođenje Šumanove “Fantazija op.17”, koju je eminentni muzikolog Richard Allorto uvrstio u kolekciju “The Masterpieces” (Remek-djela), a koju je inače objavio Ricordi (CD sadrži i snimak Artura Rubinštajna) potvrđuje njegovu suštinsku ulogu u evoluciji modernog pijanizma. Popularnosti Master-a (Učitelja) doprinijela je i njegova prisutnost na internetu. Do sada je održao brojne koncerte i to u vrlo specifičnom okruženju, poput “Koncert prvog snijega”, održanog u Folgaria Trento na 2.600 metara nadmorske visine, ili “Koncert za vodu” u termalnoj vodi u Montepulćanu, ili “Vatreni koncert”, kod vulkana Etna, na 2.000 metara u vrijeme erupcije, ili čak “Koncert na Mjesecu” održan ispod zidina hrama Juno, u dolini hramova u Agriđentu. Ne manje impresivan bio je “Koncert u pustinji”, izveden u arapskoj pustinji u Dubaiju.

             Mauricio Mastrini jedan je od najznačajnijih pijanista i najoriginalnijih kompozitora na međunarodnoj muzičkoj i instrumentalnoj sceni. Prozvan “Wild Heart” (Divlje srce) zbog svoje samotnjačke prirode, on je pravi muzički “slučaj” na međunarodnoj sceni, ne samo zahvaljujući snažnoj emocionalnoj uključenosti tokom svakog nastupa, već i zahvaljujući originalnoj klavirskoj tehnici kojom je osvajao publiku širom svijeta.

              Mastrinijevi prvi muzički koraci desili su se u kovačnici njegova oca, praveći primitivne bubnjeve od praznih kanti za farbu i svirajući na njima. Smatran “čudom od djeteta” od strane stručnjaka, Mastrini je postao učenik Maestra Vincenza Vitale-a; izuzetno brzo je započeo put pijaniste koji ga je uskoro doveo do značajnih italijanskih koncertnih pozornica. Njegova brilijantna karijera prekinuta je 2000. godine, zbog lične krize, a nastavljena je 2009. zahvaljujući njegovom snu i želji da se oproba u novoj vrsti umjetničkog izraza, tkz. “Muzika unazad”, koji predviđa sviranje nota unazad, od posljednje ka prvoj.

               Od povratka na scenu do danas, Mastrini je održao preko 480 koncerata širom svijeta. Najvažnije i najpoznatije svjetske novine prate njegov rad, njegove izuzetno uspješne turneje i 7 objavljenih nosača zvuka (CD-ova) autorskih kompozicija, koji su distribuirani širom svijeta: “Il mio mondo al contrario” (Moj izokrenuti svijet), “Il profumo della musica” (Miris muzike), “Contrario” (Kontrast), “Terra” (Zemlja), “Fly” (Letjeti), “ESSENTIAL- piano and strings” u saradnji sa International Merenptah Orchestra, pod vođstvom dirigenta Maestra Flavia Emilio Scogna.

               Tokom maja 2015, izašao je njegov sedmi album, “PIANIST”, zasnovan na izuzetnoj tehničkoj virtuoznosti, a 2016. godine objavio je svoje novo autorsko djelo “HEART”, gdje je svoje otkucaje srca koristio kao ritmičku osnovu naslovne numere.

 

             Ulaz na ovaj koncert je besplatan.